Петък, 24 Юли 2015 15:09

Идеологически неутрален ли е Facebook?

Написана от
Оценете
(13 гласа)
Старите и новите икони за приятелство във FacebookОтдавна не е тайна, че огромна част от медиите са изоставили основната си функция – да предоставят актуална и обективна информация за случващото се около нас – и са се превърнали в мощно пропагандно средство за идеологическо формиране на леви ценности в обществото. В среда като българската, в която има липса на осъзнаване на смисъла на свободата; в която десните политически сили са толкова леви, колкото и левите; в която все повече, под влияние на европейския социалистически хуманизъм, сме принудени да цензурираме мислите си заради натрапената ни фалшива толерантност; свободното слово страда от тежък задух. Това е една от причините, караща много хора да търсят социалните мрежи като алтернативен вариант за запълване на вакуума от медийна обективност. И така попадат във... Facebook.

Там обаче вече ги очакват новите иконки за приятелство, моделирани от Кейтлин Уинър, дизайнерка в мрежата. „Като жена, възпитана в женски колеж, за мен не беше трудно да видя символизма в сегашните икони – жената съвсем буквално стои в сянката на мъжа“, заявява г-жа Уинър и с един замах, вследствие на „възпитанието си”, както самата тя твърди, променя позициите на мъжа и жената. По тази причина може би ползвателите на Facebook е редно да констатират, „че не е трудно да видят символизма в сегашните икони – мъжът съвсем буквално стои в сянката на жената” и да решат за себе си: идеологически неутрална ли е промяната на дизайна на въпросната медия.

Въпросът разбира се е риторичен. Пропагандата е послание (комуникирано и с конкретни символи, емблеми, знаци), имащо за цел определено въздействие над общественото мнение и поведение за налагането на конкретен светоглед. Феминистичната пропаганда е очевидна в действията на г-жа Уинър. Отговорните за политиката на Facebook, използвайки феминистичната интерпретация на каузата за равенство между половете, а също и властта на своята изключително влиятелна медия, допринасят за внушаване на идеята за доминиране на женския пол и така носят своята отговорност за произхождащите от тази идея последици.

За съжаление, въпросните следствия не са някаква абстракция, но имат своето конкретно негативно измерение: против естеството, вложено от Твореца, жените се държат като мъже, а мъжете стават все по-женствени. В този смисъл, резултатите от подобна атеистично-хуманистична концепция за равенство, която г-жа Уинър и Facebook промоцират, най-добре можем да обобщим с думите на пророк Исая (Исая 3:12), който, макар и живял преди около две хиляди и седемстотин години, сякаш е виждал ясно дните, в които ние живеем сега:

„Народът Ми – деца го угнетяват и жени над него властват. Народе Мой, водачите ти те заблуждават и объркаха пътя, по който ходиш.”
Прочетена 1493 пъти Последно променена в Събота, 25 Юли 2015 09:38

Коментари   

 
Кожухаров
+13 #1 Кожухаров 25-07-2015 06:16
Някои биха казали: какво толкова, че някакъв си Фейсбук сложил двете иконки (на мъжа и жената) така, че подчертава феминизма и поставя мъжа в сянката на жената? В действителност, обаче, тази уж незначителна стъпка посочва за пореден път една тенденция, която обхваща все по-голяма и по-голяма част от общественото пространство и медийната област (разбира се, преди всичко в „развитите“ страни). И поздравявам Явор Костов, че споменава тук в блога това явление.

Надявам се, че всички разбират (включително жените), че феминистките тенденции и показност нямат нищо общо с признанието от страна на мъжете каква е действителната роля и място на жената в живота, с уважението, любовта и топлотата, която мъжете оказват на жените (разбира се, от този факт си има и изключения). Християните най-добре осъзнават какво е мястото на жената до мъжа, и в никъв случай те не виждат това място „по-долу“ или „по-горе“ – отношенията между двата пола се изразяват тъкмо така, както Творецът изначално е определил, и този факт нито кара мъжете да са по-горди, че стоят „по-горе“ от жената, нито пък жените да си мислят, че те стоят по-ниско в йерархичната стълбица на двата пола: всеки има своето място и роля в живота и уважението и любовта между мъжа и жената няма нищо общо със съвременните феминистки настроения.

За съжаление, някои жени (както в случая Кейтлин Уинър) страдат от криворазбрани идеологически нагласи и издигат знамето на феминизма като някаква защитна реакция (отново – криворазбрана защитна реакция); не казвам, че няма и мъже, които също страдат от съответни идеологически наслоения – и такива има, при това не малко. Но само казвам, че както жените, така и мъжете трябва да правят разлика между криворазбраното и действителното положение на нещата и всеки от тях да приеме ролята, която Творецът му е дал още със сътворението на света и на човека (защото светът бе създаден за човека и човека – за света и за Бога).
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добавете коментар

Правила при коментиране- линка вляво, синьото поле!


Защитен код
Обнови