Сряда, 09 Декември 2015 08:36

Сдружение „Христос за всеки“ получи право на отговор по ЗРТ в новините на БНТ1

Написана от
Оценете
(13 гласа)
В репортаж със заглавие „Религиозен спам в Благоевград“ на 27.11.2015 г. БНТ1 представи разпространяването на листовки с християнско съдържание от сдружение „Христос за всеки“ като опасна дейност. Със съдействието на Свобода за всеки – адвокати сдружението направи искане за право на отговор по чл. 18, ал. 1 от Закона за радиото и телевизията. Искането беше обосновано с тенденциозност на репортажа и съдържащите се в него клеветнически твърдения и антихристиянска и антиевангелска прогаданда, както и с нарушаването на законовата забрана за разпространение на омраза на основа религия и погазването на основни конституционни права.  

След преговори, проведени с представители на Дирекция „Информация“ и Продуцентски център „Новини“ на БНТ1, правото на отговор беше предоставено и реализирано в емисията „По света и у нас“ от 20 ч. на 04.12.2015 г. С излъчването на  отговора допуснатото с преднамерения журналистически репортаж засягане и уронване престижа и доброто име на членовете на сдружението беше компенсирано.

Свобода за всеки – адвокати застава срещу всеки опит за нарушаване правото на свободно упражняване на християнската вяра в медиите.
Прочетена 2196 пъти Последно променена в Вторник, 19 Януари 2016 11:56

Коментари   

 
Кожухаров
+4 #1 Кожухаров 09-12-2015 12:13
Какво да кажем, журналисти от БНТ, най-често поради религиозна неграмотност, в репортажите си тълкуват нещата според както те ги разбират. Но е добре, че все пак телевизията е дала и право на отговор, а и самият отговор на „Христос за всеки“ е повече от ясен относно брошурите и тяхната цел хората да разберат повече за Христос и библията.

Но наистина българите не са свикнали да намират в пощенските си кутии брошури с религиозно съдържание, а иначе като погледнем тези кутии, в тях ще намерим какви ли не реклами за еди-какви си вкусотии или парфюми или не знам какво още. Повечето хора хвърлят тези реклами, но има и такива, които се поддават и купуват ли купуват. А брошурите с религиозно съдържание направо ги възмущават: кой ще ни учи на вяра, нямаме ли си други грижи, ами и за религия да мислим, жалват се българите. Така е, от много грижи и ядове нямат време за вярата, за християнска помощ най-често могат да се сетят (а могат и да не се сетят), когато ги сполети нещо лошо и тогава може да повикат свещеник, но често викат и някоя баячка там да им бае за лек и цяр.

Докога хората ще тънат в невежество относно християнството (било православие, било католицизъм, било протестантизъм и евангелизъм) – чудя се?
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добавете коментар

Правила при коментиране- линка вляво, синьото поле!


Защитен код
Обнови