Петък, 11 Март 2016 12:13

ИЗВЪНРЕДНО! ЗАКОНОДАТЕЛНА КРИЗА ЗА СВОБОДАТА НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ В БЪЛГАРИЯ

Написана от
Оценете
(43 гласа)

На 1 март бе публикуван проектозакон за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. Законопроектът е с вносител г-н Георги Кадиев, бивш член на парламентарната група на социалистическата партия.

Корупцията, в смисъл на поквара в ценностите и мисленето, в политическия елит на България достига нови висоти с този законопроект.

Ако този проект бъде гласуван и стане закон, това ще бъде краят на религиозната свобода в България. Ако законопроектът се превърне в закон, християнската църква ще трябва отново да мине в нелегалност, за да функционира като такава.

Съветска атеистична пропагандаПроектът предвижда:

·         Задължителна регистрация на всички вярващи пред държавата.

·         Забрана за вяра в Бога и проповед без регистрация от държавата.

·         Ограничаване на даренията за църквите и забрана за финансиране от чуждестранни източници. (Църквите ще трябва да водят списъци с имена и ЕГН на дарителите на църкви и да ги предават на Дирекция „Вероизповедания“).

·         Деклариране на източника на средствата при дарения над минималната работна заплата с нарочен формуляр-декларация.

·         Забрана за извършване на богослужение на всички граждани от страни, които не са в ЕС, включая САЩ, Австралия и други нации с приятелски отношения.

·         Дирекция „Вероизповедания“ се превръща в контролен орган, който само „при съмнение за нарушаване на законите“ в страната, без установяване на фактическо нарушение, може да забрани духовната и проповедническа дейност на всеки.

·         Само одобрени от държавата образователни институции могат да произвеждат служители с право да проповядват.

·         Всяка църква трябва да има регистър с три имена, ЕГН, копия от дипломите за религиозното образование на своите служители.

·         Християните няма да могат да проповядват и критикуват  „социално-икономическия ред или обществените норми и отношения“ в страната, нито да правят политически коментари.

·         Други ограничения, вкл. въвеждане на огромни глоби за неизпълнение на тираничните изисквания на законопроекта.

На практика този законопроект ще постави християнската църква вън от закона, грубо потъпквайки принципа на разделение на държава от църква, и ще настани тоталитарната държавна бюрокрация вътре в църквите и в съвестта на хората.

Държавата ще бъде новият бог на мястото на истинския Бог.

Това законодателно решение за ограничаване на религията е най-лошото от всички досегашни опити през годините на демокрация в България да се възстанови марксизъм-ленинизма в отношението срещу християнството и свободата на религията. С тази инициатива се нарушават не само религиозните права, но и редица други основни свободи на хората – свобода на съвестта, на мисълта, на изразяване, на събиране и предаване на информация, на формиране на мнение, на събрания, на сдружаване и др. Законопроектът „Кадиев“ е удар срещу демократичното устройство на България.

Нужна е незабавна, решителна и компетентна реакция от страна на християнските общности, църкви, организации, от евангелски, православни и католически енории, правозащитни организации и демократично мислещи политици, за да бъде спрян този драконовски, тоталитарен проект, който застрашава изповядването на каквато и да било вяра в страната.

Ние вече работим върху правния анализ на законопроекта „Кадиев“. В близките дни ще оповестим подробно конкретните закононарушения и злополучните възможни приложения на тази законодателна авантюра. Предложените изменения в ЗВ на практика ще доведат до нарушаване конституционния ред в страната и разрушаването на градените с години след падането на комунизма крехки права на хората с християнски и други религиозни убеждения.

Никога опасността за църквата и християнството не са били толкова реални, колкото в сегашната трудна международна ситуация, от която силите на злото желаят да се възползват.

Прокарването на този драконовски законопроект на практика ще отвори вратата за пълен държавен контрол върху съвестта на хората и ще заличи свободата в България. Българите и най-вече вярващите протестанти, православни и католици ще се превърнат окончателно в крепостни на държавния апарат и политическата управляваща класа.

Нужни са молитвите и действията на всички вярващи и свободомислещи хора, за да опазим свободата си да живеем достойно и свободно. Единственият начин да запазим конституционния демократичен ред в България е да не допуснем този законопроект да стане закон.


 

Очаквайте скоро нашата петиция срещу Законопроекта "Кадиев" и се включете в нея!


Прочетена 17685 пъти Последно променена в Сряда, 05 Април 2017 12:12

Коментари   

 
Грета Ганева
-3 #52 Грета Ганева 21-03-2016 14:23
"И ако ти съгреши брат ти, иди, покажи вината му между тебе и него самия. Ако те послуша, спечелил си брата си. Но ако не те послуша, вземи със себе си още един или двама и от устата на двама или трима свидетели да се потвърди всяка дума. И ако не послуша тях, кажи това на църквата; че ако не послуша и църквата, нека ти бъде като езичник и бирник."
Mat 18:15-17
Е, Виктор Костов, отправихте обидна квалификация към мен. Знаете отлично, че нито съм комунист, нито съм трол. Ако днес се случи нещо с който и да е от нас двамата, тая работа ще остане по този начин.
Цалта на поста ми е единствено да покажа вината ви, както би казал Матей и да знаете, че очаквам извинение. Искам го по същия начин, по който отправихте обидата към мен.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Аз
-4 #51 Аз 17-03-2016 23:18
Цитат от Виктор Костов:

Често хората не искат да чуят това, което не им харесва.

А, това е ясно - зададох съвсем конкретни въпроси, смислен отговор така и не получих на нито един от тях, чака се просветление от бъдещето. Нищо, поне изяснихме че живота ще продължи и след законопроекта на Кадиев, края се отлага :)

п.п. И забележете, че обосновка на тезите ВИ тук изобщо няма, камо ли подробна :) сега ще погледна да не би пък да е в следващата статия :)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Виктор Костов
+2 #50 Виктор Костов 17-03-2016 22:26
Цитат от Аз:
Цитат от Виктор Костов:

Законопроектите


Чакайте, кои законопроектИ? Колко са? Какво пише в статията ви? Чел ли сте я? Да припомня какво коментираме, щом трябва:

"На 1 март бе публикуван проектозакон за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. Законопроектът е с вносител г-н Георги Кадиев, бивш член на парламентарната група на социалистическата партия.
---------
Ако този проект бъде гласуван и стане закон, това ще бъде краят на религиозната свобода в България. Ако законопроектът се превърне в закон, християнската църква ще трябва отново да мине в нелегалност, за да функционира като такава."


Законопроектите са (станаха) два. Вижте последната статия в блога ни, публикувана след тази.

Относно твърденията Ви в пост 49. Тезите ни са не само състоятелни, но ще ги обосновем още по-подробно съвсем скоро. Имайте търпение и четете внимателно. Единствено не мога да ви помогна ако сте в балона на отричането на действителностт а. Често хората не искат да чуят това, което не им харесва.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Аз
-5 #49 Аз 17-03-2016 17:21
Цитат от Виктор Костов:

Законопроектите


Чакайте, кои законопроектИ? Колко са? Какво пише в статията ви? Чел ли сте я? Да припомня какво коментираме, щом трябва:

"На 1 март бе публикуван проектозакон за изменение и допълнение на Закона за вероизповедания та. Законопроектът е с вносител г-н Георги Кадиев, бивш член на парламентарната група на социалистическа та партия.
---------
Ако този проект бъде гласуван и стане закон, това ще бъде краят на религиозната свобода в България. Ако законопроектът се превърне в закон, християнската църква ще трябва отново да мине в нелегалност, за да функционира като такава."
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Аз
-2 #48 Аз 17-03-2016 17:09
Цитат от Виктор Костов:
[quote name="Аз"]Такава драконовска финансова отчетност, като предлаганата, не се прилага спрямо никоя друга фирма или организация в страната.


Тук сравняваме краставици с крокодили, но добре :) - данък "уикенд" как ще го определим? Той към кого се прилага? Данъците изобщо - към кого? В банката - кога попълвате такава декларация за произход на парите?
Кое е това НПО, фондация, фирма, физическо лице ако щете и т.н. което по закон е освободено от отчетност за произхода на парите си/ за служителите си и т.н.?

Финансов контрол как ще ви наложат при положение че вие давате събрано от вас инфо само за сведение? Обяснете, как на практика ще ви го наложат, какъв е механизма?

Наясно сте, че предвидените в законопроекта на Кадиев мерки биха могли да засегнат единствено големи транзакции, които е невъзможно да бъдат разбити на малки части без да се привлече вниманието на опериращите банки. Не знам колко такива има. Не знам дали ги има изобщо. Но знам, че закона оставя изключително широк мегдан за шмекерлъци с по-дребни суми и е изключено да засегне "даренията на почти всички вярващи".

Изложената в статията теза по никакъв начин не може да бъде подкрепена. Има причини да се напада този законопроект, но нарочно или не изглежда сте избрал най-неосновател ната. И най-злоупотребя ващата с доверието на хората.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Аз
-1 #47 Аз 17-03-2016 15:20
Цитат от Виктор Костов:
Добре, анонимни Аз-е, защо тогава, хващайки се за последното Ви изречение (от коментар 44), е нужно въобще да се приема някакъв си закон, който и без други нямало да се прилага? .


Пак манипулирате г-не, или не четете :) - "да се прилага" е различно от ДА ВИ ЗАСЯГА. Ако сте почтен разбира се :). Перачите ли защитавате?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Виктор Костов
+1 #46 Виктор Костов 17-03-2016 13:31
Цитат от Аз:
Пропуснах комунистическата лирика - в решенията на КОМДОС се вижда на кои позиции в управителните органи на вероизповеданията са внедрявани агенти на комунистическите служби - основно интереса е бил към овладяване и контрол на религиозното образование и финансите.
Не виждам обаче как чистата финансова отчетност би създала опасност от нещо подобно. Може би нямам толкова въображение, не знам.


Законопроектите НЕ ЦЕЛЯТ ФИНАСОВА ОТЧЕТНОСТ а финансов контрол и ограничаване на дейността по този начин. Забележете, че вносителите са от БСП. Забележете, че това винаги е била тактиката на комунистите при борбата с религията -- да унищожат лидерите, да омаскарят учението и да спрат парите. Толкова ли не Ви е ясно? Такава драконовска финансова отчетност, като предлаганата, не се прилага спрямо никоя друга фирма или организация в страната.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Виктор Костов
+2 #45 Виктор Костов 17-03-2016 13:25
Добре, анонимни Аз-е, защо тогава, хващайки се за последното Ви изречение (от коментар 44), е нужно въобще да се приема някакъв си закон, който и без други нямало да се прилага? Абсурдна работа. Само демагогия за "балансирана на национална сигурност и конституционни права". Тази законопроекти нищо не балансират само сочат невежество относно основни права и стремеж към нискочел, атеистичен, войнстващ държавен контрол на вярата в Бога, като най-страшен бич за напредъка на пролетарската революция. Докога? Аз не съм чул за един джихадист или престъпник да се регистрира преди да извърши нечестивото си дело. Аааа, ами да смачкаме спазващите закона хора, та да се уплашат лошите! Странна и глупава логика. Най-много да се уплашат гаргите.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Аз
+1 #44 Аз 17-03-2016 13:20
Пропуснах комунистическат а лирика - в решенията на КОМДОС се вижда на кои позиции в управителните органи на вероизповедания та са внедрявани агенти на комунистическит е служби - основно интереса е бил към овладяване и контрол на религиозното образование и финансите.
Не виждам обаче как чистата финансова отчетност би създала опасност от нещо подобно. Може би нямам толкова въображение, не знам.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Аз
0 #43 Аз 17-03-2016 12:56
Г-н Костов, опасявам се че моята анонимност по никакъв начин не отменя простичкия факт, че всичките ви десет забележки, макар и богато декорирани с вяра (което именно ме накара изобщо да коментирам) засягат САМО и единствено ОПРЕДЕЛЕНИ ФИНАНСОВИ взаимоотношения в полето на вероизповедания та. И да, отлично знам че всички манипулират публиката и бият негрите :)

Впрочем - в случая законопроектът НЕ ПРЕДВИЖДА създаване на ПУБЛИЧЕН регистър на даренията както твърдите :), единствено малко повече бюрокрация, отворете го и си вижте там чл. 21а(3).

Сама по себе си обаче идеята ви за пълна публичност на по-големите дарения може и да не е толкова лоша. Наистина не би следвало да е проблем аудиторията/ паството или както щете го наречете да може да се информира за това кой точно плаща музиката :)( и понеже виждам че е необходимо, пак напомням - декларират се суми НАД МРЗ (420 лв. в момента) и имущество над 5000 лв.; отделно, при декларирането на даренията пред НАП дарителите ви могат да ползват данъчни облекчения.)

Жалко, тук можеше да приведа пример с Гигинския манастир, който по собствена инициатива поддържаше на сайта си публичен регистър на дарителите, но за нещастие след скандалите с Цв. Василев и коментарите около даренията на лица от определен сектор на политическия спектър списъкът внезапно изчезна :)

Както и да е, що се отнася до законопроекта на Кадиев - можете да не се притеснявате - смятам че той по никакъв начин не би попречил нито на мен като физ. лице, нито на вас като вероизповедание днес да преперем помежду си 20, 50 или 100 дарения x 419.99 лв, под да речем, формата на фиктивна поръчка срещу дребна комисионна :) така че определено мога да се съглася с вас че пробутването му в този вид е вреда.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
В Костов
0 #42 В Костов 17-03-2016 07:40
До анономния автор "Аз": Относно укриването на доходи. Когото всички организации, не само верозиповедания та, започнат да попълват декларации за произход на доходи тогава ще счетем, че е налице равно третиране. Нека всички дарители на зелени, кучешки, заешки и природозащитни организации, чалга-клубове, и атеистични дружства да бъдат подчинени на същите условия. Но не! Държавата трябва да контролира само вярващите хора. Затова не лейте крокодилски сълзи. Църквите НЕ СА ДЪРЖАВНИ ОРГАНИЗАЦИИ. Те са частни. Издържат се от частни дарения САМО НА ТЕХНИ ЧЛЕНОВЕ И СПОМОЩЕСТВОВАТЕ ЛИ. Който има да плаща данък си го е платил. Но да цопнеш публичен регистър на частна организция, понеже човека вярвал в Бога, е най-отвратителе н начин на нарушаване на частния живот на хората и престъпване на анонимността във вършенето на добро. Освен това парадирането с даренията е срещу Христовото учение. Държавата трябва да се оттегли от вътрешния живот на църквите и да стои отвън-това й е задължение по конституция.
ДОПЪЛНЕНИЕ: Въпрос -- защо "Аз-а" не оплаква тоталната непрозрачност на българските ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ вместо да гони и без това бедните вероизповедания ? Например как си харчи парите Здравната каса? Посочете ми един одит, от който става ясно, защо плачат за още пари събиране на здравни осигуровки, при положение че тяхната администрация има вкус към лукса? Докогога корумпираната държавна бюрокрация ще търси под вола теле и ще търси "прозрачност" на вероизповедания та, вместо да се ангажира със СОБСТВЕНАТА СИ ПРОЗРАЧНОСТ? Защото данъците И НА ВЯРВАЩИТЕ ИЗДЪРЖАТ ДЪРЖАВАТА. Но държавата НЕ ИЗДЪРЖА ВСИЧКИ ВЯРВАЩИ. Освен това: да сте чули някой джихадист някога да се е регистирал в Дирекция "Вероизповедания"?
Комуниста и истната да му кажеш, той пак като пред разстрел ще държи на своето си. Пропагандната закваска изключва логичното мислене, а комуниста-атеис т се храни само с пропаганда, а не с логика и факти.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
В Костов
+1 #41 В Костов 17-03-2016 07:34
Цитат от Аз:
А какво казва християнската религия по отношение на лъжата?
В обясненията ви относно предвиденото в законопроекта имате 5 от 10 точки откровени лъжи; в останалите - манипулирате. Не виждам и линк към публикувания на страницата на НС документ, може би предполагате че аудиторията ви не може самостоятелно да чете или мисли? Или ви притесняват мотивите на вносителя?
- т.1 - откровена лъжа
- т.2 - откровена лъжа + манипулация
- т.3, 4 - какво ви притеснява в произхода на средствата ви - укривате доходи, перете пари - какво?
- т.5 - откровена лъжа
- т.6 - откровена лъжа
- т.7 - нормално, предполагам не ходите при обущаря когато ви боли зъб?
- т.8 - нормално, как плащате осигуровки ако представянето на лични данни на служителите ви е проблем?
- т.9 - откровена лъжа
- т.10 - повече от нормално


Имате право да публикуватe в нашия форум. Като анонимен автор мнението Ви не тежи кой знае колко. Освен това лъжите и пропагандата са Ваши. Целият законопорект на Кадиeв и този на БСП са изцяло противоконстиут ционни и противоречащи на ЕКПЧ. Можете да си пишете пропагандните изявления, но те няма да направят истината по-малко страшна за всеки, който има уши да чуе. Комунистите искат да наложат пълен контрол над това кокво хора да мислят и на кой Бог и как да се покланят. Това тяхното отровено мислене, в което има само врагове и Христос и вярата са най-големите за тях. Явно и за вас.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Аз
-1 #40 Аз 17-03-2016 00:29
Цитат от В Костов:
дарителите на църквите -- то това са почти всички вярващи

Хм, при хипотезата "даренията на почти всички вярващи надхвърлят МРЗ" разговора не отива ли по-скоро в посока доста печеливш бизнес отколкото вяра? Но пък ако все пак решим да я приемем за чиста монета сякаш не би следвало да има проблем с чл. 21(3) или не :)
Кадиев е трябвало да спомене и "Малки Богове" на Пратчет в мотивите си явно :)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Аз
-2 #39 Аз 16-03-2016 23:22
А какво казва християнската религия по отношение на лъжата?
В обясненията ви относно предвиденото в законопроекта имате 5 от 10 точки откровени лъжи; в останалите - манипулирате. Не виждам и линк към публикувания на страницата на НС документ, може би предполагате че аудиторията ви не може самостоятелно да чете или мисли? Или ви притесняват мотивите на вносителя?
- т.1 - откровена лъжа
- т.2 - откровена лъжа + манипулация
- т.3, 4 - какво ви притеснява в произхода на средствата ви - укривате доходи, перете пари - какво?
- т.5 - откровена лъжа
- т.6 - откровена лъжа
- т.7 - нормално, предполагам не ходите при обущаря когато ви боли зъб?
- т.8 - нормално, как плащате осигуровки ако представянето на лични данни на служителите ви е проблем?
- т.9 - откровена лъжа
- т.10 - повече от нормално
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Веселин Бенев
+2 #38 Веселин Бенев 15-03-2016 20:48
Единственото, което мога да кажа по въпроса, е че духовния живот в България отдавна е замрял, че Сатана вече е успял да разтури църквите, за да няма официални богослужения, повечето от тези, които редовно са посещавали службите отдавна не ходят на църква, защото са правили това заради проповедници, а не заради Бог, въобще целта на почти всички миряни да отидат в църквата са определени личности, А НЕ БОГА! Въобще християнството в нашата мила родина е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА! Затова повечето евангелизации и духовни събрания, организирани от американски църкви и медии посещават различни источноевропейс ки страни, НО ИЗБЯГВАТ нашата!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Михаилова
+3 #37 Михаилова 15-03-2016 11:05
Абе квото и да измизлите ВЯРАТА В НАС НЯМА ДА СПРЕ ! Но , Вие поне се осьзнайте и се покаите ,че чвреме няма за чакане БОГ ИДВА !
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Н. Стефанова
+6 #36 Н. Стефанова 15-03-2016 09:02
Госпожо Ганева, опитът Ви да представите опозицията ни на законопроекта като лишена от смисъл и правна логика е меко казано неуспешен. Яростният Ви легализъм по комунистически Ви прави да не можете да видите очевидното. Няма нужда да обяснявате по адвокатски как законът не предвиждал разрешителен режим при регистрирането на църкви. Не това каза адв. д-р Виктор Костов. А този Ваш коментар е част от заблудата, която Вие сеете – заблудата, че на регистрацията на вероизповедания не се придава значение на задължителен акт и условие за упражняване на вярата във всичките ѝ форми, и оттам контрол. Желанието Ви да служите в ущърб на идеята за естествената религиозна свобода на личността е толкова фанатично и лишено не само от богословски, но и от правилен юридически поглед, че Ви кара за изисквате от себе си, от нас и от всеки друг да „изпълнява закона“ в смисъл, който самият закон, нито по дух, нито по буква налага. Жалко! А е нужно само да прочетете действащия закон и международните актове по въпроса – Слава Богу, те все още дават свобода на вярващия. Всъщност не, за такъв прочит е нужна и поне малко християнска вяра.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Алия Ошо
-6 #35 Алия Ошо 14-03-2016 08:04
Разбира се, че родоотстъпници и ционистки слуги ще посегнат не само на българското образование, като скрият историята ни на първоначален божествен народ, но ще посегнат и на духовността ни в страх, че магичната сила на българите вече се пробужда и се връща в извора си, който датира ор зората на първите хора Древните българи.
- https://www.kaldata.com/forums/blogs/blog/1328-aliya-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Я. Костов
+7 #34 Я. Костов 13-03-2016 17:25
От казаното дотук става ясно следното: Г-жа Ганева вярва, че в Евангелието е залегнала концепцията, че проповедниците на Божието царство трябва да се отчитат (козируват) пред Кесаря. Удивително богословие г-жо. С вярващи като вас не виждам много шанс за невярващите.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Грета Ганева
-6 #33 Грета Ганева 13-03-2016 15:11
Господин В. Костов, ако не уточните, че говорите за някой друг, ще считам, че под "комунистически трол" имате предвид точно мен.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
В Костов
+10 #32 В Костов 13-03-2016 15:08
Да, комунистически трол отвсякъде. И на свобода да го пуснеш, то пак ще търчи да се регистрира някъде.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Грета Ганева
-13 #31 Грета Ганева 13-03-2016 15:00
Изглежда, извън закона сте единствено вие като проповядвате нерегистрирано вероизповедание .
И да ви питам, как точно легитимирате и осчетоводявате даренията си? И на кого точно даряват дарителите, щом като нямате регистрация?
Е, чак такава свобода- нито в закона, нито в Евангелието, драги Костов! Сега разбирам защо комунизмът ви е в главата- то си е същото
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
В Костов
+7 #30 В Костов 13-03-2016 14:46
Цитат от Грета Ганева:
Преди да се опитвате да ме обучавате, ще трябва очевидно да прочетете закона и Библията.
Законът не предвижда разрешителен режим при регистрация на вероизповеданието, както вие твърдите. Никакво разрешение не дава държавата, а регистрира. Регистрацията само отразява факт, който вече е настъпил- сиреч, учредили сте се съобразно Божия и земния закон.
Библията казва, че дължим Божието на Бога и кесаревото на Кесаря.
Е? Какъв е проблемът тогава да изпълните закона и да регистрирате вероизповеданието? Ако искате да си високоумствате и да сте извън закона- ок, но не ни втълпявайте, че това е правилното положение, защото НЕ Е!

Проблемът е в това, че законът е извън закона. Проектът на Кадиев. И ще го докажем недвусмислено. И не само извън Божия закон, а точно земния -- Конституция на България и Европейска конвенция за правата на човека.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Грета Ганева
-10 #29 Грета Ганева 13-03-2016 14:40
хехе! Много лесно се измъквате.
Настоявам, обаче, да уточните по отношение на мен ли е твърдението за комунистически трол! Аз ли съм комунистически трол?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Виктор Костов
+9 #28 Виктор Костов 13-03-2016 14:25
Цитат от Тоневски:
Комунистическите тролове (в случая тролки) не липсват и тук.

И са неуморни :)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Грета Ганева
-10 #27 Грета Ганева 13-03-2016 13:24
Преди да се опитвате да ме обучавате, ще трябва очевидно да прочетете закона и Библията.
Законът не предвижда разрешителен режим при регистрация на вероизповедание то, както вие твърдите. Никакво разрешение не дава държавата, а регистрира. Регистрацията само отразява факт, който вече е настъпил- сиреч, учредили сте се съобразно Божия и земния закон.
Библията казва, че дължим Божието на Бога и кесаревото на Кесаря.
Е? Какъв е проблемът тогава да изпълните закона и да регистрирате вероизповедание то? Ако искате да си високоумствате и да сте извън закона- ок, но не ни втълпявайте, че това е правилното положение, защото НЕ Е!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Виктор Костов
+13 #26 Виктор Костов 13-03-2016 13:10
Грета, точно нерегистрирано вероизповедание проповядвам. Ще трябва да Ви обучавам в някои основни категории на правото и богословието. Но да се надяваме, че и други читатели ще се възползват.

Правото на вяра (вероизповедани е) НЕ ПРОИЗХОЖДА ОТ ДЪРЖАВАТА. Правото на вяра произхожда от Бога. Държавата може само да го разпознае и защити или да го преследва и ограничава. В този смисъл "регистрацията" на юридическо лице в едно свободно демократично общество би следвало да служи само за улеснение на правото на сдружаване на хората с еднакви религиозни възгледи. Вярата принадлежи на индивида, не "юридическото лице", което, да се надяваме, че си спомняте, е правна фикция -- тоест измислена конструкция. ЮЛ не може да вярва в Бога. Само човек може.

В едно тиранично, недемократично общество, обаче, държавата и управниците често желаят да контролират хората, дори и тяхната вяра и съвест. За целта те ползват една легитимна правна конструкция, като "юридическото лице" - тоест формирането на лице, което представлява група хора, чрез дадена регистрация, като възможност да се контролира не самото юридическо лице, а хората, човеците, които го ползват в упражняване на своето право на сдружаване. Този трик комунистите вършеха по времето на комунизма срещу религиозните общности и християните. Същия трик го вършеха и след падането на комунизма, като ползваха РЕГИСТРАЦИЯТА на вероизповедание точно като "разрешително за вяра". Тоест -- регистрирал си се по нашата тежка процедура, подал си всички списъци с ръководства членове, устави, верую -- значи можеш да вярваш, щом си под нашето зорко око.

Истината е точно обратната. "Човек вярва със сърце и се спасява и изповядва с устата си, че Исус е Господ и се оправдава". Библейски погледнато църквата никога не е имала мандат или задължение да се регистрира от държавата, за да бъде легитимна в библейско отношение. Проблемът възниква, когато вярващи започнат да си представят, че регистрацията от държавата е изискване за тяхната вяра и събрания да бъдат легитимни. В свободните общества такава регистрация няма кой знае какво богословско значение -- тя е просто улеснение за организацията да функционира. В тоталитарни и посттоталитарни общества обаче виждаме, че държавата вижда регистрацията като възможност да "узакони" и в същото време да контролира вярващите като организация, като публично присъствие а и като вътрешни убеждения дори.

Нерегистриранат а от държавата църква, всъщност, е точно толкова законна според Божия закон, колкото и регистрираната като ЮЛ. Когато държавата започне да се големее и започне да ползва регистрацията на ЮЛ като форма за контрол и разрешително за вяра в Бога, тогава задължение на регистрираната църква е да се дистанцира от такава форма на регистрация. Христовото учение Божието Богу, кесаревото - кесарю в този случай се е превърнало в "и кесаревото и Божието -- кесарю".

Факт е, че множество християнски деноминации по света не вярват в регистрацията, и това е част от тяхното верую. Регистрацията на ЮЛ сама по себе си не гарантира, че определена група е добра или лоша, дори че може да бъде контролирана. Дирекция "Вероизповедани е" в последните години възприе едно много толерантно и демократично разбиране, за това че вероизповедание то може да бъде практикувано с формално регистриране на ЮЛ или без такова. Това е именно модерната държавност, с ясното разбиране къде са границите на държавата и къде на вярата и съвестта.

За лошите и престъпниците има наказателен закон, независимо от тяханата раса, цвят, пол и религия. Гарантирам Ви, че радикалния уахабист няма да дойде да пита Дирекцията дали да пропровядва три месеца и после да спре.

Кадиев със своя законопроект ни връща в комунистическит е мракобесни времена на войнстващия атеизъм и то без никаква полза за справяне с терористичната заплаха.

Целта на законопроекта Кадиев е да залъже вярващите, че регистрацията пред държавата е всъщност разрешение те да вярват, да даряват и да проповядват. Което всъщност е една голяма заблуда, която Вие горещо защитавате. Така че стига празни приказки, а внимавайте чия кауза защитавате.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Грета Ганева
-8 #25 Грета Ганева 13-03-2016 13:05
"На челото ни не пише идиоти. Ние можем във всеки един момент да отворим вратите към България и Гърция и да натоварим бежанците на автобуси", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред европейските лидери по време на договарянето на първата сделка за бежанците, а изтеклият запис от срещата предизвика всеобщо стъписване
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/03/13/2721632_istanbulskiiat_gigant_idva/
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Грета Ганева
-8 #24 Грета Ганева 13-03-2016 12:41
Може би друго ми убягва на мен, господин В. Костов. Нека ви питам тогава, вие нерегистрирано вероизповедание ли проповядвате?
Относно декларацията- къде видяхте, че същата се отнася за дарение над минималната работна заплата, както сте посочили във вашите текстове. Напротив, препраща към чл. 21а за стойност над 5 000 лева и касае активи.
Относно параграф 4- бих го използвала за основание за плащане на субсидии за всички вероизповедания , но при всички случаи бих се намисила за редакция, както вичи казах в предходните си постове.
Относно предложението ви да се посочело в закона, че се прилагал само за радикални ислямски проповедници- звучи ми като виц и няма да го коментирам.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Венилин Тоневски
+10 #23 Венилин Тоневски 13-03-2016 11:44
Комунистическит е тролове (в случая тролки) не липсват и тук.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
В Костов
+5 #22 В Костов 13-03-2016 11:42
Да отговорим накратко на твърдените "заблуди" на Грета Ганева, която заблуждава, че Законпроектът предвиждал само ограничаваненe радикалния ислям, нещо, което не видяхме записано в самия законопроект. Грета, като адвокат би трябвало да знаете, че законът важи за всички. Ако ми посочите къде пише "този закон се прилага само за радикалните ислямски проповедници" можем и да Ви повярваме.

По-подробно и по-сериозно, разбира се, ще адресираме проблемите на законопроекта в по-сериозни дискурси. Грета, вижте и за другите "заблуди" да не ги формулирате по същия начин и не се впускайте в материя, която Ви убягва. Тук само отговор на твърденията на защитничката на законопроекта:

1. Няма заблуда -- предвижда се регистрация на всички вярващи от държавата: Параграф 1, ал. 3. 1. Никой не може "да проповдява учение на вероизповедание " без вероизповедание то му да е регистрирано по Закона за вероизповедания . Една от основните цели на вярващия е да споделя вярата си и да участва с други вярващи в общност. Без регистрирана общност няма възможност да упражняваш вярата си нито да споделиш с близък, защото това е "проповядване на учение на вероизповедание ". Държавата отново на практика ще ползва регистрацията по ЗВ като разрешително за вяра. Имаш регистрация вярваш и свидетелстваш, нямаш -- мълчиш.
2. Виж нарочна декларация за деклариране на произход на средства дарени на църквата - стр. 6 от публикувания законопроект.
3. Параграф 4: източниците на финансиране за "обичайните дейности" на вероизповедания та са от "средства в рамките на страната", "държавни субсидии" и др. местни източници. Това е изрично изброяване, което имплицитно ограничава дарения и финансиране от чужбина. Подобен закон прие г-н Путин в Русия неотдавна.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Грета Ганева
-11 #21 Грета Ганева 13-03-2016 09:43
Не са необходими специални знания, за да се види, че текстовете в проектозакона са насочени срещу нелегалните проповедници на радикалния ислям и срещу огромните суми, идващи от арабския свят за строителство на джамии.
Швейцария с референдум забрани строителството на нови джамии, а вие ни вкарвате в измислени филми точно когато сме изправени пред сериозната опасност и бежанска криза. Не знам как е зад Океана, но за нас тук е ясно, че бежанците вече се насочват към балкански маршрут през България. Същевременно се затварят границите на държавите- членки, което означава, че тук сме пред сериозна опасност, за която трябва да се вземат мерки преди да е настъпила.
Вместо да се обединим всички срещу това, вие с лекота отклонявате вниманието на всички вярващи христяни чрез заблуди за несъществуващи опасности, като единствената последица може да е точно безпрепятствано то навлизане на исляма.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Грета Ганева
-10 #20 Грета Ганева 13-03-2016 08:33
Заблуда е, че се предвижда задължителна регистрация на всички вярващи пред държавата.
Заблуда е, че се предвижда Забрана за вяра в Бога и проповед без регистрация от държавата.
Заблуда е, че се предвижда Ограничаване на даренията за църквите и забрана за финансиране от чуждестранни източници.
Заблуда е, че се предвижда Деклариране на източника на средствата при дарения над минималната работна заплата с нарочен формуляр-декларация.
Не успяхте да посочите нито един текст в подкрепа на тези ви твърдения ,че и на останалите, въпреки многократните ми покани да го направите.
Интересен е въпросът поради каква точно причина сте решил да разпространяват е заблуди сред вярващите хора
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
В Костов
+8 #19 В Костов 12-03-2016 22:25
Г-жа Ганева не може да спре да се върти в кръг. Кои заблуди, госпожо? Избройте заблудите, които според Вас разпространявам е та да се изясни, кой всъщност кого заблуждава...Ар гументите ни, и то САМО ЧАСТ ОТ ТЯХ, са изброени по-горе, четете, няма да Ви ги повтаряме отново. Вашите, в защита на законопроекта на г-н Кадиев, къде са?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Я. Костов
+6 #18 Я. Костов 12-03-2016 20:41
Арогантното, снизходително и неадекватно отношение се нещата, за които г-жа Ганева е редно да изпитва жал. Те единствено издават безпомощност и липса на реални аргументи.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Грета Ганева
-9 #17 Грета Ганева 12-03-2016 20:20
Господин Костов, какво стана сега? Свършиха ви аргументите относно заблудите, които разпространяват е, та се опитвате да анализирате моята скромна личност?
Нямате аргументи, нямате и текстове, с които да ги защитите! Нямате и желание да сте двигател за нещо позитивно, поради което действително сте твърде далеч от свободата, за която сте научили толкова красиви фрази.
Много се извинявам, че се опитах да ви изведа от състоянието, в което очевидно много искате да сте. Ясно е, че не можете да участвате в нещо градивно. Стойте си там, където искате да сте. Честно казано, жал ми е за вас.
Още повече ми е жал за хората, които ви се предоверяват
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Я. Костов
+6 #16 Я. Костов 12-03-2016 19:13
По отношение на коментар #15:
Уважаеми г-н Митко,
Този форум дискутира проблем свързан с опасността от приемането на закон, който ограничава свободата на вярващите да практикуват свободно своята вяра. В точно този форум, споделянето на Вашите доктринални разбирания и последвалата рекламна кампания разводняват дискусията.
С уважение
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Митко
+2 #15 Митко 12-03-2016 18:55
Ще успеят пише го в Библията а във книгата Великата борба на Елън Уайт е описано подробно! Книгата е писана преди повече от 100г. и сегашния проекто закон само потвърждава , че нейните предупреждения са верни! “Ко­га­то во­де­щи­те цър­к­ви в СА­Щ­ се съ­ю­зят про­тив то­ч­но те­зи ча­с­ти от уче­ни­е­то, ко­и­то са би­ли по­д­дър­жа­ни от тях и по ко­и­то не са има­ли раз­но­г­ла­сия , то­га­ва те ще по­в­ли­я­ят на об­ще­с­т­ве­но ­то мне­ние, за да бъ­дат на­ло­же­ни те­х­ни­те де­к­ре­ти и да бъ­дат по­д­дър­жа­ни те­х­ни­те ин­с­ти­ту­ции, то­га­ва про­те­с­тан­т­ с­ка Амери­ка ще се офор­ми по по­до­бие на Рим­с­ка­та йе­рар­хия и не­из­бе­ж­но ще по­с­ле­д­ва на­ла­га­не на гра­ж­дан­с­ки на­ка­за­ния на не­же­ла­е­щи­т е да се по­д­чи­нят.

На­ла­га­не­то на не­де­ля­та на част от про­те­с­тан­т­ с­ки­те цър­к­ви е на­ла­га­не да се слу­жи на па­п­с­т­во­то… Са­ми­ят акт на на­ла­га­не на ре­ли­ги­о­з­на от­го­вор­ност по­с­ре­д­с­т­в ом мир­с­ка си­ла, пре­д­по­ла­га цър­к­ви­те да се офор­мят по ‘об­ра­за на звя­ра’. От то­ва сле­д­ва, че на­ла­га­не­то на не­де­ля­та в САЩ ще бъ­де при­ну­ж­да­ва­ не да се слу­жи на “звя­ра и не­го­вия об­раз”

Според пророчеството в Откровение 13 глава силата, представена чрез звяра с агнешки рога, ‘ще направи земята и тези, които я обитават’ да служат на папството, оприличено на звяр, ‘подобен на леопард’... Това пророчество ще бъде изпълнено, когато САЩ наложат спазването на неделята, което Рим обявява като специално признание на нейното първенство...

Политическата корупция унищожава почитта към справедливостта и уважението спрямо истината. Дори неподкупните американски управници и законодатели, за да си осигурят одобрението на народните маси, ще отстъпват пред искането на мнозинството ­ закон, налагащ спазването на неделята”
(“Ве­ли­ка­та бор­ба”).

Това са някои цитати от книгата. На този лик може да я поръчате http://newlife-bg.com/product/73/Velikata-borba.html

Нямам за цел да влизам в религиозни спорове ,ако ви интересува религиозната свобода и пророчествата за края на света вземете си книгата и преценете сами или
гледайте тази проповед на Уолтър Файт
https://www.youtube.com/watch?v=iu5DjRY-kBI
Бог никого не насилва и затова религиозната свобода е много важна и трябва да се борим за да я запазим .Бог да ви благослови и води в правия път!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Я. Костов
+8 #14 Я. Костов 12-03-2016 18:29
Г-жо Ганева,
Правните познания не са единственото условие, за разпознаване на идеологическия заряд, който стои зад въпросния законопроект. Нужни са и друг вид познания и сетива. Ограничаването на свободи скрито зад идеята за национална сигурност и справяне с ислямската заплаха, може да изглежда оправдано, но само за хората, които не познават вкуса на истинската свобода.
С уважение.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
В Костов
+6 #13 В Костов 12-03-2016 18:15
Г-жо Ганева, Вие или трябва да сте некомпетентна по отношение на това какви са принципите, същността и конкретните норми, които гарантират свободата на вероизповедание и прилежащите му права (защото то е сложно съставно и фундаментално човешко право) или нарочно се правите на сляпа за тоталитарната същност на "законопроекта Кадиев". Което и от двете да е, за мен е без значение. Симпатизирайте на Кадиев съвсем открито.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Грета Ганева
-8 #12 Грета Ганева 12-03-2016 17:50
Господин Костов,
вече се отказвам да ви питам кой точно текст ограничава свободата на вярващия? Ще ме направите насила защитник на Кадиев, което изначално отказвам да направя.
И понеже импровизирате по начин такъв, че всеки, който няма правни познания, ще бъде заблуден, отказвам и да участвам в такава заблуда. Нека си е върху вас!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
В Костов
+8 #11 В Костов 12-03-2016 17:37
Диркетно към г-жа Ганева: Опасността от радикален ислям, който е огромна заплаха за свободата и мира в цялото общество, не може да се пребори, като се ограничат правата и религиозната свобода на всички. Това е проблема. Регистрациите в НОИ, ДАНС, Бюрото по труда... колко точно регистрации са необходими на държавата за да изконтролира жителите си, та да се налага и вероизповедна регистрация? Ако служителите са "известни на държавата", защо й е на държавата ОЩЕ ЕДНА РЕГИСТРАЦИЯ? Този законопроект е зов от миналото и крачка към тиранията.

"Тези, които са готови в името на сигурността да се разделят със свободата си не заслужават нито едното, нито другото" - Бенджамин Франклин.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Грета Ганева
-9 #10 Грета Ганева 12-03-2016 17:23
Господин Костов, не разбирам какво ви спира да се обръщате директно към мен, а говорите в трето лице?
Обърнах се с въпрос за конкретен текст, който е дал повод за притесненията ви.
Относно регистъра на служителите- той би трябвало да съвпада с данните, подадени тъй или иначе вече в СГС при регистрация на вероизповедание то, в НОИ относно осигурителните вноски, в Бюрото по труда във връзка с трудовите провоотношения и пр, така че всички действителни служители са отдавна известни на държавата.
Относно дарителите- при всеки банков превод на стойност над определен в закона праг всеки бг гражданин изготвя декларация за произход на средствата. Какъв ще е тогава проблема при дарение на недвижим имот на стойност над този праг дарителят да изготвя такава декларация, и без друго вече ще я е подписал пред нотариуса при прехвърлителнат а сделка.
В случая, вероятно вносителят се домогва до възможността да затвори възможността за радикалните проповедници да действат у нас и да препятства финансиране на джамии.
Предлагам ви да видим дали няма да е добре да се обединим и да изискаме да бъдат отстранени проблемните или некоректни текстове /и аз виждам някои такива/, но по- важното е да опитаме да хванем "вълната" и да натиснем да се въведат текстове, които добре да сме премислили и които да водят до там мюсюлманската инвазия да бъде незаконна.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
В Костов
+6 #9 В Костов 12-03-2016 16:41
За сведение на г-жа Ганева, линкът към текста на дискутирания законопроект е в началото на статията, изречение второ.

Един бърз, както и един задълбочен прочит на проекта би ужасил както мирянина, така и правния или богословски специалист. Достатъчно е да споменем, че ограниченията на свободата на религията трябва да са необходими в едно демократично общкество, според ЕКПЧ и Европейския съд. Нищо, както и никакви обстоятелства, не налагат подобни ограничения, предложени от г-н Кадиев. Това е просто едно вулгарно атеистично, антидемократичн о произведение.

На второ място, фактът, че не се притеснявате от държавен регистър на служителите, регистър на дарителите на църквите -- то това са почти всички вярващи -- е притеснителен! Тези които даряват, са тези, които вярват; тези, които служат са тези, които водят събранията и служенията. Дори комунистическия т Закон за изповеданията от 1949 г. беше едва ли не по-завоалиран в стремежа си да наложи тотален контрол на християнската вяра и събрания. Колко време според вас ще отнеме след списъците с дарители и служители да властите да изискат и списъци с присъстващите?

Изказването Ви, че няма действителен проблем е освен удивително и много проблематично. Съмнявам се можете вярно да прецените опасността, тъй като очевидно правата и свободите на хората, включително правото на публично и неконтролирано от държавата вероизповедание , за Вас нямат същата стойност както за нас.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Грета Ганева
-11 #8 Грета Ганева 12-03-2016 15:08
ето линк към законопроекта.
http://www.parliament.bg/bills/43/654-01-26.pdf
Ако можете да ми къжете къде точно виждате текстовете, дали повод за тези сериозни опасения, ще съм благодарна.
това, което виждам, че се предвижда, е регистър на служителите на вероизповедания та, което е различно от регистър на вярващите. Предвижда се и регистър на лицата, предоставящи активи на стойност над 5000 лева. Предполагам, че с измененията се цели да се държи под контрол евентуално радикално мюсюлманско проповядване и е мотивирано от разпространенат а скоро информация, че мюсюлманското вероизповедание получава като дарение активи, представляващи съмнително висок процент от общия доход. Уточнявам, че под "активи" в счетоводството се разбират вещи, които може да са движими или недвижими, но не са парични. Следователно, даренията ни не са в този обхват.
Не съм фен на Кадиев и изобщо не мисля, че той има подкрепа в парламента за да мине този зоконопроект, но единствената ми цел тук е да се уверите лично за какво става дума и когато имаме призив за молитва, то нека тя да е насочена към действителен проблем.
Поздрави и благословения
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
pravassen
+4 #7 pravassen 12-03-2016 14:42
Да, определено има нужда от Нов закон за Вероизповедания ,
но г-н Кадиев е слязъл на много ниско политикокуминис тическо тривиално мислене, тъжна история! ;((
1. Един такъв проект за закон в своето начало е противоконституционен.
2. Ако говорим от Християнска съвест, изхождайки от Морална гледна точка едва ли е редно да се прави от човек който няма понятие от Вяра и Религиозни Ценности!
3. След като се явява законопроект, като този е редно на Вероизповедания та да им светне лампата ;)) Накъде отиваме, от идеята "покрай сухото ще върви и суровото"
4. Всичко съдейства за добро, в края на краищата така е писано Времето е Близо!
5. Нищо не плаши душите наши ще надживеем и този резил ;))
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Веселин
+5 #6 Веселин 12-03-2016 10:03
Смятам, че няма да мине този законопроект. Той е в ущърб и на ДПС, а такива законопроекти не минават. Измененията, които минават, обикновено биват гласувани малко по малко, така че народът да не се усети много или след няколко публикации във Фейсбук да смята, че си е свършил работата. Но е най-малкото стряскащо, че бива предложено подобно нещо.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Илия
+7 #5 Илия 12-03-2016 08:17
Не само закона!!! Да се изритат всички шпиони на комунистите от Църквите , както и самите комунисти от България!!
Тази сган мърси достойството и честта на България!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
някой
+7 #4 някой 12-03-2016 07:58
Време е
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Vasil
+13 #3 Vasil 12-03-2016 07:43
Задулжително ще участвам в инициативите против този порочен законопроект. Напълно немислими са ограниченията които се предвиждат за вярващите хора.
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добавете коментар

Правила при коментиране- линка вляво, синьото поле!


Защитен код
Обнови