Блог Свобода за всеки
Свобода за всеки

Свобода за всеки

Благодарим на всички, които подкрепиха Декларацията-призив. С нея застанахме заедно срещу нарушенията на Европейската конвенция за правата на човека и КРБ от Общински съвети, които със свои наредби за "обществения ред" грубо потъпкаха основни човешки права като свободата на мисълта, съвестта и религията, на словото и изразяването, на събранията, митингите и манифестациите, на събирането и разпространението на информация. Декларацията, задно с подписката от над 1000 лични подписа и 20 християнски вероизповедания и църкви, бе заведена в Народното събрание и Министерски съвет.

Същата ще бъде изпратена на общините-нарушители на закона или тези общини, в които са постъпили предложения за такива нарушения - Бургас, Сливен, Силистра, Шумен, Столична община, Стара Загора, Кюстендил. Изпращането на тази декларация до властите не бива да преклудира по-нататъшни правни действия срещу противоправните административни актове, приети от ОС на гореизброените общини.

Да не забравяме мисълта на Бенджамин Франклин, американски държавник от 18 век: "Който в името на някаква временна сигурност е готов да се прости със свободата си, не заслужава нито едното, нито другото".

350x150 Logo Obshtina Stara Zagora 0На 28 май 2016 г. в гр. Пловдив се проведе среща, чиято задача бе да констатира обезпокоителната тенденция за предлагане и приемане на местни общински наредби, в които противозаконно се решават въпроси от най-висок законов ранг, на ниво конституция и международни документи. Тези въпроси касаят свободата на съвестта, религията, словото, събранията, сдружаването, свободния обмен на информация. Поради липсата на компетентност при нормотворчество с общински наредби по изброените въпроси, нарушаването на правата на хората и заплахата за демократичния ред са неизбежни. За целта приехме ДЕКЛАРАЦИЯ-ПРИЗИВ, с която обръщаме внимание на проблема и призоваваме към действия за решаването му. Примери за общини, които си позволиха да законодателстват на ниво парламент и Съвет на Европа и да решават въпроси, които не са от компетентността (тоест нивото) на общинските съвети, са: Стара Загора, Шумен, Бургас, Силистра и др. (Кюстендил прие подобна наредба преди три години).

Линк към текста на Декларация-призив срещу общински наредби за ограничаване на свободата на религията:
 http://svobodazavseki.com/images/pdf/dekl_naredbi_2016.pdf

НА СЛЕДНИТЕ ДВА ЛИНКА МОЖЕТЕ ДА ЗАЯВИТЕ ПОДКРЕПАТА СИ ЗА ТЕКСТА НА ДЕКЛАРАЦИЯТА-ПРИЗИВ:

Линк към онлайн формата за подкрепа като организация/църква:
http://goo.gl/forms/J93qjPu6iMkskk3C3

Линк към онлайн петицията за подкрепа в лично качество:
https://www.causes.com/campaigns/101785
(ИНСТРУКЦИИ: Част от сайта е на английски. За да подпишете петицията, натиснете големия зелен бутон в дясната част на страницата. Нужна е регистрация в сайта, но можете да ползвате своя Фейсбук акаунт, ако имате такъв. За да прочетете за петицията, натиснете линка вдясно "Read more about the petition...", който се намира над големия зелен бутон "Sign". В този случай ще видите текста на Декларацията-призив и под него също голям зелен бутон: "Sign the petition." Натиснете го и следвайте стъпките, за да бъде отчетена вашата подкрепа.)

Линк към списък с подкрепилите църкви и организации:
http://svobodazavseki.com/images/pdf/podkr_dekl_naredbi_2016.pdf


В търсене на обяснение за подхода на незачитане на Конституцията и ЕКПЧ в общините-нарушители...

Stara Zagora Center VselenataСтарозагорци считат, че техният град се намира в "центъра на Вселената". Снимката вляво е явно илюстрация на този старозагорски феномен (учудващо е обаче за хора от такъв важен център да не се съобразяват с грамтическите правила на езика, който се употребява в този център, и да ползват правилното членуване на думите).

Разбираемо е при това самочувствие Общински съвет Стара Загора да не се съобразява с йерархията на нормативните актове, установена във всяко правово общество, и с общински нардеби да отменя Конституцията на Република България и Европейската конвенция за правата на човека в техните части, които уреждат свободата на религията, изразяването и други основни човешки права. Все пак, парламентът на България и Съветът на Европа би трябвало да проявят разбиране, че когато в центъра на Вселената се прави нещо, всеки трябва да се събразява с това нещо. За центъра на Вселената иде реч!  Какво тук значат някакви си човешки права, парламенти и Съвети на Европа!

Добре дошли в измисления свят на Общински съвет Стара Загора, където всички права и задължения на хората по цялата вселена произтичат от общинските съветници в този град.


 

 

 

 

Снимка към статия за общ. наредба ПловдивКакто съобщиха медиите в началото на седмицата, в Пловдив бе отхвърлено предложението за внасяне на текстове в местната наредба за обществения ред, които биха нарушили основни човешки права и гарантираното от конституцията право на свободно изповядване на вяра и убеждения.  Това решение е победа за демократичното и свободно гражданско общество, в което се уважават човешките и религиозните права. Сериозна заслуга за това имат и евангелските общности в града, които изготвиха подписка от 1000 подкрепили правна декларация срещу приемането на противозаконните изменения. Свобода за всеки участва със свое становище срещу исканите противоконституционни промени и в подкрепа на подписката.

Следва да обърнем внимание на факта, че

медийното отразяване създаде крайно погрешни впечатления за същността на предложените изменения

в наредбата за обществения ред. Заглавията могат да се обобщят с фразата „Пловдив отхвърли забраната на бурките”.  Всъщност „забраната на бурките” е само малка и несъществена част от предлаганите (а в някои общини и вече въведени!) противозаконни ограничения на свободата на вярата и други основни човешки права. За съжаление, медийният манталитет на търсене на сензацията за пореден път засенчи фактите и представи проблема във възможно най-неясна светлина. Същността на проблема е, че заедно с бурките се забранява и правото на вяра, на публичното ѝ споделяне, на събрания и други човешки права, които са част от свободата на съвестта и религията съгласно чл. 9 от ЕКПЧ.

В Бургас вчера се проведе заседание на комисия на общинския съвет, която е препоръчала на тамошния вносител на подобна инициатива да се откаже от нея. В разговори с представители на общинския съвет СВ научи, че тенденцията е промяната да бъде отхвърлена като противоречаща на закона. Дали това ще се случи обаче, ще стане ясно след заседанието на общинския съвет на 31 май. СВ, заедно с няколко евангелски общности, внесе също становище, в което се сочи противоправния характер на внесената дописка, съдържаща предложенията за ограничаване на свободата на вярата, словото и събранията.  

В София е предприета подписка сред правозащитни и верски организации срещу подобна инициатива, внесена преди две седмици от 5 общински съветници от ВМРО. Протестната декларация-подписка ще бъде внесена в общинския съвет на Столична община идната седмица.

Декларация

ДЕКЛАРАЦИЯ


СРЕЩУ ОПИТА ЗА ЗАКОНОДАТЕЛНО ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО ОГРАНИЧАВАНЕ НА СВОБОДАТА НА ВЯРАТА, СЛОВОТО, СЪБРАНИЯТА И ДРУГИ ЧОВЕШКИ ПРАВА ЧРЕЗ ДВА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОН ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА, ВНЕСЕНИ ОТ ГЕОРГИ КАДИЕВ И ГРУПА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

(Свалете в PDF формат от линка по-долу "Сваляне на прикачените файлове" Списък с подкрепилите личности и организации: виж тук! Списъкът ще се обновява редовно с новопостъпилите заявки на подкрепящи декларацията. Вашата подкрепа ще бъде отразена до три дни след подаването на заявката.)


English

 

DECLARATION OF MARCH 18, 2016 IN ENGLISH, PDF FORMAT

Pledge your support online here!

A list of joined organizations, churches and individuals is currently available only in Bulgarian, available for downlowd on this page. Enlglish translation to follow.


ЗАЯВЕТЕ ТУК ВАШАТА ПОДКРЕПА ЗА ПРОТЕСТНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ
КАТО ЛИЧНОСТ ИЛИ ОРГАНИЗАЦИЯ!


На 18 март 2016 г. в София се проведе национална среща на християнски църкви, вероизповедания и правозащитници с цел анализ и противопоставяне на антирелигиозните законопроекти на Георги Кадиев и БСП за изменения и допълнения в Закон за вероизповеданията.

В края на срещата бе обсъдена и приета декларация. Тази протестна декларация ще бъде внесена в парламента, както и в европейски институции и правозащитни организации.

Ако не сте заявили подкрепа за Декларацията от 18 март 2016 г., можете да го направите по един от изброените по-долу начини.

За да заявите подкрепа, е нужно да ни предоставите следната информация: имена, организация, длъжност, телефон, имейл, град. Ако ни пращате подкрепа на имейл адреса, добавате този текст или подобен на него:


„Подкрепям протестната Декларация от 18 март 2016 г., приета в София, срещу законопроектите за изменение и допълнение на Закон за вероизповеданията, внесени от Георги Кадиев и БСП”.

Начини на заявка за подкрепа на Декларацията:
(1) попълване на нарочна форма онлайн;
(2) пращане на Вашата информация и текста на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
">Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., или
(3) с обаждане по телефон (на 0887 993 452 – адв. Н. Стефанова.)


Протестната декларация ще бъде на разположение тук за добавяне на подкрепа преди внасянето в парламента, медиите и международните организации:
до 31 март 2016 г., 17:00 часа.


ОБНОВЯВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ:
КЪМ 22 МАРТ, 2016 Г. 10:45 Ч. НАД 30 ОРГАНИЗАЦИИ И ЛИЧНОСТИ ПОДКРЕПЯТ ДЕКЛАРАЦИЯТА. НАЛИЧНИЯТ ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ СПИСЪК ВСЕ ОЩЕ ОТРАЗЯВА САМО ПРИСЪЕДИНИЛИТЕ СЕ В ДЕНЯ НА СРЕЩАТА ОТ 18 МАРТ.

КЪМ 22 МАРТ, 2016 Г. 12:30 Ч. ПОДКРЕПИЛИТЕ ДЕКЛАРАЦИЯТА СА над 100 ЛИЧНОСТИ И ОРГАНИЗАЦИИ.

22 МАРТ, 15:30 Ч. -- НАД 140 ПОДКРЕПЯЩИ.

22 март, 18:50 ч. -- над 170 ПОДКРЕПЯЩИ.

ОБНОВЕН СПИСЪК НА ПОДКРЕПИЛИ ДЕКЛРАЦИЯТА КЪМ 22 МАРТ 2016 - 186 ЛИЧНОСТИ И ОРГАНИЗАЦИИ. ИЗТЕГЛИ ОТ ЛИНКА ПО-ДОЛУ НА ТАЗИ СТРАНИЦА.

23 МАРТ 17:30 Ч. -- НАД 300 ПОДКРЕПИЛИ.

28 март 15:30 ч. -- почти 500 подкрепили, вкл. 80 вероизповедания и организации, и чуждестранни лица и организации

1 април, 2016 --  за 10 дни са получени над 2100 заявления и подписа за подкрепа, вкл. около 100 вероизповедания и организации, от страната и чужбина! Подписката и заявленията в подкрепа на Протестната декларация от 18.03, заедно със самата Декларация, са заведени в Народно събрание и Министерски съвет. Предстои представянето им в европейските институции.


 

a f21e61b0Атаката на комунистите срещу вярата продължава

26 години след падането на комунистическия режим представители на комунистическата партия, която така и не бе разтурена след смяната на режима, без срам и без стеснение подновява с нова сила своята неспираща война срещу християнството, вярата, основни човешки права и свободи, така грубо потъпквани с цената на кръвта на десетки хиляди по време на техния тоталитарен режим.


Две седмици след внасяне на драконовския законопроект на Георги Кадиев за налагане на пълен държавен контрол над вярващите и техните организации и църкви, неговите бивши колеги и колежки от комунистическата партия вдигнаха мизата.

Социалистите от комунистическата парламентарна група на БСП лява България Мариана БояджиеваВасил АнтоновФилип Попов и Георги Търновалийски са завели в деловодството на Народното събрание на 14 март още един Законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията.

Освен изброените в нашия пост ограничения на Георги Кадиев изданието, съобщило за новия законопроект, обобщава част от съдържанието му по следния начин:
Депутатите от БСП искат нерегистрираните от съда вероизповедания да нямат право да: провеждат религиозни събрания; създават и поддържат благотворителни или хуманитарни институции; пишат, издават и разпространяват религиозни публикации; да създават учебни заведения; да се събират и получават дарения; да поддържат връзки в страната и чужбина с хора и общности по религиозни и верски въпроси.

На практика, с въвеждането на задължителна регистрация от държавата на вярващите, комунистите-законодатели със своите инициативи за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията искат отмяна на следните конституционни и основни човешки права, закрепени в Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи:

Отмяна на правото на свобода на мисълта (чл. 9 ЕКПЧ и чл. 37 КРБ);
Отмяна на правото на формиране на убеждения и непринуда за даване информация за тях (чл. 38 КРБ);
Отмяна на правото на свобода на съвестта и религията (чл. 9 ЕКПЧ, чл. 37 КРБ);
Отмяна на свободата на словото, печата и медиите (чл. 40 КРБ)
Отмяна на правото на изразяване на мнение (чл. 10 ЕКПЧ, чл. 39 КРБ);
Отмяна на свободата за събиране и разпространяване на информация (чл. 41 от КРБ; чл. 10 ЕКПЧ);
Отмяна на свободата на събрания на закрито без разрешение от властите (чл. 43 от КРБ, чл. 11 ЕКПЧ);
Отмяна на правото на свободата и тайната на кореспонденцията (чл. 34 КРБ; срв. чл. 8 ЕКПЧ);
Отмяна на правото на свобода на сдружаването (чл. 11 ЕКПЧ, чл. 44 КРБ).

Както и: Налагат забранената от Конституцията задължителна държавна идеология – войнстващ атеизъм (вж. чл. 11, ал. 2 от КРБ).
Нарушават въведеното разделение между държава и църква, според което държавата не може да се меси във вътрешния живот на църквите и религиозните общности (чл. 13 от КРБ). Разбира се, законопроектите нарушават основния правен принцип за равенство пред закона на всички и забраната в КРБ, чл. 6 и ЕКПЧ, чл. 14 за дискриминация на основа религия.

Единственото, което комунистите не са поискали (поне засега) в законопроектите си, е настаняване в концентрационни лагери на всички религиозно-вярващи и техните семейства, както и на всеки, допуснал в ума си бегла мисъл, че Бог съществува.

На практика комунистите-атеисти от БСП, вносители на радикалния законопроект, искат разтурване на конституционния демократичен ред в страната. Но не религиозната свобода, а комунистическата партия трябва да бъде поставена под контрол.

Крайно време е нормалните свободни хора да настояват за следното:

1.  Забрана на комунистическата партия БСП като радикална, противодържавна и противоконституционна организация, която застрашава основни човешки права и националния мир;

2. Отмяна на Закона за вероизповеданията изцяло като дискриминационен по отношение на хората с религиозни убеждения;

3. Закриване на Дирекция „Вероизповедания”;

4. Църквите и вероизповеданията да бъдат подложени на недискриминационен режим на формиране на юридическо лице по желание по общия ред пред окръжния съд на седалището на групата.

На първо място е нужно тези законопроекти да бъдат анализирани и извадени на показ като мракобесен опит за ограничаване на свободата на хората, за събаряне на устоите на демократичното общество и преминаване към тираничен режим на държавно управление и контрол на мислите, чувствата, вярата, убежденията и организациите на хората. След като на обществеността бъдат разяснени крайните и марксистко-ленински възгледи на вносителите, отживелица от времето на държавния тероризъм срещу християнството и вярата, следва да бъдат предприети законодателните стъпки, предложени в горния списък от 1 до 4.

Законопроектите на Кадиев и БСП трябва да бъдат спрени като опасни за демократичното общество, а техните вносители – заклеймени като радикални противници на конституционния ред в страната и фундаменталните човешки права и свободи, присъщи за демокрацията.

За пореден път свободата на религията, съвестта и словото бе потъпкана в полза на възможността на държавата с принуда да налага своята идеологическа визия.

На 12 май, 2015 г. Върховен административен съд (ВАС) потвърди решението на Административен съд – София град (АССГ), с което се оставя в сила решението на КЗД по делото „Евангелски църкви срещу община Бургас”. Комисията като първа инстанция отхвърли жалбата на евангелски църкви от Бургас срещу писмо на Община Бургас съвместно с представител на МВР от 2008 г.

Това решение на ВАС слага край на делото за наличие на дискриминация на основа религия в рамките на българското правораздаване.

Решението затвърждава крайно негативното отношение срещу свободата на вероизповедание в България. Потвърдена от съда е практиката държавата да преследва, унижава и малтрерира вербално и чрез тормоз хора с християнски убеждения, чиито убеждения не се харесват на властите. Демократичният плурализъм, типичен за едно свободно гражданско общество, бе потъпкан за пореден път от съда, който тълкува закона в полза не на свободата, а на защитата на държавния монопол и контрола над убежденията и вярванията на хората, които изповядват библейска евангелски християнска вяра.

В писмото и информацията от Община Бургас, срещу което се жалваха евангелските църкви, същите са наречени „най-основните и опасни религиозни секти”. Твърди се, с подписа на общински служители и такъв на МВР, че „въпреки официалната си регистрация”, опасните секти „нарушават българските закони, правата на гражданите и обществения ред”. В Информацията се настоява, че евангелските църкви привличали „нови членове чрез манипулации” и други подобни обвинения. Писмото е било задължително за четене във всички държавни училища в Бургас, с изискване да се рапортува от директорите на училищата за разпространението му сред учениците.

Почти три години след инцидента, който бе дискутиран и в Народното събрание през 2008 г., три евангелски църкви от Бургас заведоха жалба за дискриминация на основа религия, осъществена от държавни органи чрез писмото и информацията.

ВАС счете, че писмото не се отнасяло за жалбоподателите, въпреки че същите са представили регистрация пред държавата именно като „евангелски църкви”. Това твърдение е несмислено, след като вероизповеданията категорично са посочени в писмото и то със съответната номерация, както и в публикации на местни вестници. Съдът е оставил също в сила предните решения на КЗД и АССГ и защото имало жалби на родители срещу дейността на посочените общности (въпреки че такива жалби не са представени по делото, а само са твърдяни), а представители на същите се били разграничили от подобни действия пред общината в разговор скоро след писмото. ВАС твърди и че нямало обидни думи и квалификации в писмото и Информацията, очевидно считайки, че „закононарушители, манипулатори, разединители на нацията, предизвикващи психични заболявания с богослуженията си, опасни до степен на нужда от разговор с психолог или представител на МВР, ако някой влезе в контакт с тях” са едни добронамерени и любезни определения за евангелските християни.

Съдът не адресира твърденията на жалбоподателите, че подобни „предупредителни писма” не са писани за ислямски групи, будистки общности, нито за атеистични организации.

ВАС оставя в сила решението на АССГ, което от своя страна оставя в сила решението на КЗД със следните мотиви: „Правилно съдът е приел, че субективното възприятие на жалбоподателите не обосновава изложението в писмото като враждебно и дискриминационно. Информацията не съдържа обидни и дискриминационни изрази или послания, включително и спрямо жалбоподателите”. Съдът въобще не обсъжда представените значителен брой негативни пуликации срещу „сектите” в местния и централен печат, основани на писмото-информация.

Жалбоподателите обсъждат възможността за оттегляне на паричния иск, спрян до решаване на въпроса за дискриминация, и евентуално подаване на жалба до Европейския съд за правата на човека.

Решението на ВАС заплашва не само религиозните вярващи евангелски християни.

Свободата на религията е комплексно право, което включва и правото на свобода на изразяването, свобода на събранията и съвестта. Това решение създава практика, в която изразяването на християнската вяра, а и на всякакви други убеждения публично, може да бъде третирано като нарушение, ако тези убеждения не допадат на държавата и нейните служители. Ако държавата може да си позволи да преследва религиозни малцинства и дисиденти, като ги обрисува като закононарушители, манипулатори и народни разединители, то тя няма да се спре да преследва и политически несъгласните с управлението.

Заглушаването на легитимни идейни, верски и политически убеждения чрез държавна пропаганда са не само лош спомен от миналото, но и опасен прецедент в настоящето. Подобни правораздавателни решения сочат към едно възможно тиранично бъдеще, тъй като съдът не си позволява да чете закона вън от обслужване на тясно държавния и политически интерес и в полза на правата на хората на свобода на вярата и убежденията. Всички демократично мислещи българи и особено евангелските църкви, и въобще християнските общности, следва да са много притеснени от това съдебно решение.

ВАЖНО! Интернет връзки по казуса:

Прочетете решението на ВАС тук

Прочетете протокола от съдебното заседание тук

Прочетете писмената защита на адвоката на жалбоподателите тук

Прочетете процесното писмо-информация тук

Прочетете извадка от стенограма от заседание на Народното събрание по въпроса от 2008 г.

26 март 2015 г.

Българските народни избраници окончателно напуснаха реалността.

Въпреки тежките проблеми от морално, духовно, икономическо, демографско и политическо естество, които са факт, и които би трябвало да стоят пред мъжете и жените, избрани да управляват българското общество, за тях най-важно бе да приемат закрила за хората, които искат да си сменят... пола!Трети пол

Изправени сме пред правен, морален и природен абсурд. Това, че абсурдно законодателство се приема за пореден  път, не прави този акт на Народното събрание по-малко морално осъдителен и тежък. Това е тежко провинение пред народа.

Без дискусия, без гласуване, без публичност, без допитване до хората, без зачитане на християнския морал и семейните ценности, Народното събрание забрани да се критикува една налудна перверзия и болестно психично състояние. Ако отрицателното отношение, на морална, духовна, религиозна, семейна или светогледна основа, към смяната на пола е дискриминация, то хора, които искат да си „сменят пола”, няма да могат да търсят помощ за налудното си състояние, ако биха решли. Всеки, който би им помогнал, ще се окаже, че ги дискриминира, тоест, ограничава правата на мъжа или жената, които искат да се преструват на противоположния пол.

Един анекдотичен пример ще помогне да схванем крайната извратеност на парламентарния вот. Ако някой твърди, че е Наполеон или куче, ще бъде вкаран в лудницата. Но ако е мъж и твърди, че е жена, която има нужда от присаждане на съответните органи, след съответното хирургично осакатяване – той е защитен от закона носител на права срещу „дискриминация”.

Парламентът гласувал, защото било дошло писмо от Европейската комисия за „синхронизиране на българското законодателство” с европейското и трябвало неизбежно да се гласува това изменение към Закона за защита от дискриминация. Това просто не е вярно.

Европейският парламент и съответните комисии НЕ МОГАТ ДА НАЛОЖАТ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ЗАКОНОДАТЕЛСТВА да приемат закони, които последните не одобряват. Поредната манипулация, която е свързана с ЛОБИСТКИ ИНТЕРЕСИ, често обвързани с финансови ангажименти. Българският суверенитет, който уж произхожда от българския народ, вече не съществува. Българският народ е считан за достатъчно прост и неграмотен, за да му се дават за дискусия морално етични казуси като това – колко пола има на този свят и трябва ли децата ни да живеят в триполово общество.

Българският народ е обречен на морално, културно и интелектуално разложение, когато психичните болести и сексуалните извратености, вместо да бъдат лекувани, се превърнат в право, което трябва да бъде защитавано със силата на закона, приет от народните избраници.

Днес е срамен ден за българската законодателна власт. Тежко и горко на децата ни и на бъдещите поколения на българите.
Четвъртък, 20 Ноември 2014 16:23

МВР, корупция и полицейска държава

Гледайте видеото и дискусията по темата с участието на адв. д-р Виктор Костов в студиото на Нова ТВ, „Часът на Милен Цветков“ – начало на дискусията в минута 3:10

В предаването "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия адв. д-р Виктор Костов представи позицията срещу приемането на резолюцията за трети пол и промяната на моралните ценности със силата на принудата на държавата.

Тук можете да прочетете становище по резолюцията на Европарламента и доклада "Луначек", който бе основата за приетата резолюция "за борба с хомофобията".

ВАСВ свое решение от 11 декември 2013 г. Върховен административен съд (ВАС) реши, че свободата на словото следва да бъде ограничавана в полза на защитата на "правото" на сексуална ориентация. В решението се потвърждава решение на по-долен съд, че режисьорът Андрей Слабаков е извършил дискриминация по признак "сексуална ориентация", защото е изразил негативно мнение по отношение на "гейовете" в предаването "На инат" по Нова телевизия, излъчено през април 2011 г. Съдебното решение на ВАС е опасен прецедент, в който се ограничава свободата на словото и на изказване на мнение по начин, който ще има смразяващ ефект за плурализма и свободния публичен дебат. ВАС изтъква в мотивите си още и че законът забранява да се гледа хумористично на хомосексуалността:
Първо, хуморът е насмешливо отношение към човешките слабости, към човешките пороци, а сексуалната ориентация сама по себе си не е порок, а правно значим човешки белег. И второ, хумористичните предавания не са изключени от действието на Закона за защита от дискриминация. И за тях важат конституционните норми. Хуморът, със своя специфичен начин на въздействие върху хората, много пъти постига по-бърз и по-голям, по-траен ефект, отколкото сериозни, публицистични прояви.

Този тип забрана за хумористично и сатирично отношение към хомосексуализма, хомосексуалното поведение представлява не дискриминация, а драконовско ограничение и цензура на изразяването на мнение. За отбелязване е фактът, че жалбоподателите не са се възползвали от правото си на отговор съгласно Закона за радиото и телевизията - факт, който би трябвало да натежи в полза на защита на свободата на словото в съда. Ще отбележим, че Европейската конвенция за правата на човека, както и КРБ, налагат особена защита на свободата на словото. Европейският съд за правата на човека приема, че свободата на словото е толкава важна ценност в едно свободно, плуралистично и демократично общество, че то не може да бъде ограничавано, дори когато мнението цели да "шокира или да обижда". Очевидно за съдиите от ВАС вековното и фундаментално право на свободно изразяване следва да бъде отменено в полза на нововъведеното, противоречиво и правно несигурно понятие "сексуална ориентация".

Решението на ВАС оставя в сила решението на Административен съд София град, с което преписката се връща за ново гледане от Комисия за защита от дискриминация; като целта на новото гледане е Комисията да се произнесе с решение, че режисьорът е осъществил дискриминация на "сексуална основа" с публично изказаното си мнение срещу хомосексуалистите.

Наскоро бе оповестен учебник, приет в държавните училища, спонсориран от ООН, който се оказа съдържащ текстове с порнографско съдържание, подкрепящ хомосексуализъм и педофилия и който разрушава семейните и морални ценности. Монополът на държавното задължително образование е опасeн за моралното и социално развитие на децата, особено в случаите, в които под предлог за „сексуално обучение” в училищата се прокарват чисто порнографски и морално непристойни идеи, текстове и практики, насочени срещу традиционното семейство и ценности. Необходими са реформи не само в образователния закон, но и в цялостната философия на това, което образованието е и трябва да бъде, както и зачитане на правото на родителите да имат решаваща роля в образованието и възпитанието на своите деца. Участници: адв. д-р Виктор Костов, адв. Димитър Спилков, Явор Костов, адв. Невена Стефанова и др.


Понеделник, 02 Септември 2013 11:36

Деца, отнети в шокираща държавна акция

 Деца отнети в шокираща държавна акция
 Деца, отнети в шокираща държавна акция

На 29 август тази година над 20 социални работници, полицаи и специални части (командоси) нахлуват в дома на Петра и Дирк Вундрелих, които живеят в малко село, южно от Франкфурт. Атакуващата група отделя майката и бащата от четирите им деца, на възраст 7-14 години, и ги отвежда пряко волята, на родители и деца, и след употреба на сила. Единственото "провинение" на родителите е, че съгласно международно признати и естествени, дадени от Бога права на родителите, те са решили форма на възпитание и образование, която властите не одобряват, а именно - домашно обучение. Към момента властите не съобщават къде са децата, като заплашително са обещали на родителите по време на акцията "да не ги видят скоро".

Прочетете публикация по тази трагичен инцидент на държавно насилие над семейството в превод на български в сайта на Асоциация за домашно образование.

На този линк можете да прочетете оригинала на статията на английски език, публикуваната от Home School Legal Defense Associatiaon. Според думите на адв. Майк Донъли, директор в международната дейност на организацията, тези действия на държавните органи напомнят за един мрачен период от германската история. В статията има информация за контакт с германските власти, пред които можете да изразите негодуванието си от тези безмилостни действия срещу невинни деца и техните родители. (На снимката - Дирк и Петра Вундерлих, с четирите си деца и Майк Фарис от HSLDA, в центъра.)

Затвор за родители, защитаващи децата си от брутално секс образование в училище
Затвор за родители, защитаващи децата си от брутално секс "образование в училище"

В този клип се разказва историята на баща, който изтърпява еднодневна присъда за това, че е подкрепил дъщеря си в нейното решение да отъства от два учебни часа в училище.

Тя е в четвърти клас, а обучението било по ... „секс образование”. Решението й да излезе от часа поради несъгласие с това да гледа гениталии и порнография било последвано от насилствено въдворяване на четвъртокласничката отново в порно-часа. Интервюираните споделят за инциденти, в които малки деца, на които в часове по „сексуално образование” са показвани порно сцени и гениталии, са припаднали и шест от тях е трябвало да бъдат откарани в болница.

Подкрепете тези смели бащи, майки и деца, които протестират срещу бруталната и ненужна сексуализация на деца, без право на избор, като напишете коментар в тяхна подкрепа под видеото. Вижте и статия на български тук

 

Връзка към новината с английски дублаж.

 

 

Гледайте дискусията по темата в предаването на живо по Нова телевизия

Начало: 35 минута

- текст БНТ

Защо пастор Явор спря децата си от училище – пътят от социалните, през полицията, до прокуратурата и обратно (начало на историята в минута 00:10:15)

Историята на пастор Явор от Видин и неговите две деца – Сара и Филип – поставя много въпроси: не само традиционния за или против домашното образование, което семейството е предпочело, но и този дали социалните служби помагат или всъщност пречат, прилагайки закона, дали те ограничават свободата или пък вършат общественополезна дейност.

Оригинала на видеото можете да гледате на официалния сайт на БНТ (начало на историята в минута 00:10:15)

В предаването „Диалог с Иван Несторов“ на Хармония ТВ, 24 октомври, 2012 г.

Оригиналът видеото можете да гледате на официалния сайт на HTV.bg

Историята на Филип Костов, разказана от баща му Явор. Филип е възпитаван в семейство на пастор и от малък се усеща различен от съучениците си и тормозен. Баща му се опитва да му внуши търпимост към мъчителите му, но един ден, когато го чака пред училището, вижда как почти изнасят пребит сина му отвътре. Това прелива чашата и той решава да остави сина си да учи у дома.

И тогава се сблъсква със социалните работници, които го подозират в малтретиране и насилствено спиране на детето от училище, настояват да влязат в дома им и да проверят условията за живот там. Така започва една битка, която стига чак до прокуратурата.

- текст БНТ

Оригинала на видеото можете да гледате в официалния сайт на БНТ
Страница 1 от 4