Заведена е жалба до Венецианската комисия срещу ЗИДЗВ

 VeniceCom 102PlenMeet

Коалицията от евангелско-протестантски църкви и деноминации, противопоставяща се на ограниченията на свободата на съвестта, вярата и словото чрез изменения на религиозния закон, бе взела решение на среща в края на октомври т.г. за възможно сезиране на Венецианската комисия относно Законопроекта за измeнение и допълнение на Закон за вероизповеданията (ЗИДЗВ). Вчера, 29.11.2018 г., с оглед развитието на проекта до този момент, бе подадено искане до генералния секретар на Съвета на Европа (СЕ), с цел да бъде разяснена проблематичната същност на ЗИДЗВ, и искане за сезиране на Европейската комисия за демокрация чрез право, също позната като Венецианска комисия.

В жалбата участват Свобода за всеки и дванадесет евангелско-протестантски църкви и деноминации.

Освен правните основания в жалбата е указано, с приложение, последното Становище, което Коалицията подаде до парламента, в което се посочва нашето несъгласие с ограничителната същност на проектозакона, въпреки някои предложени от вносителите промени в проекта. Жалбата съдържа искане за процедура по даване на експертно мнение от страна на Венецианската комисия относно съответствието на ЗИДЗВ с правото на Съвета на Европа, Европейската конвенция за правата на човека и практиката на Европейския съд.

На следния линк можете да видите прес съобщение, на английски, от нашите съюзници и юридически консултанти от ADF по повод завеждането на жалбата.

https://adfinternational.org/news/new-law-threatens-minority-religions-in-bulgaria/

application to Venice commission ADF

Сподели:

2 Comments

 • Петър Иванов -

  Болни извратени мозъци кой ви отнема свободата да се молите, на въображаемия си бог.
  ———————————
  (БЕЛЕЖКА ОТ РЕДАКЦИЯТА: КОМЕНТАРЪТ Е ДОКЛАДВАН КАТО СЪДЪРЖАЩ ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ. АВТОРЪТ “ПЕТЪР ИВАНОВ” Е С НЕПОТВЪРДЕНА ИДЕНТИЧНОСТ И НЕ ОТКЛИКВА НА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ ОТ РЕДАКЦИЯТА. КЪМ МОМЕНТА ОСТАВЯМЕ КОМЕНТАРА КАТО ИЛЮСТРАЦИЯ НА ЗЛОСТНИ И НЕГАТИВНИ ИДЕИ СРЕЩУ РЕЛИГИЯТА, И СВОБОДАТА НА ВЯРАТА И НЕЙНОТО ПРАКТИКУВАНЕ, НО ЗАСЛУЖАВАЩИ ВНИМАНИЕ И ДЕБАТ.)

 • Валентин Кожухаров -

  Не мислех да коментирам написаното от „Петър Иванов“, но пък да го оставим да се самозаблуждава – това също не е добре и затова реших да нахвърлям няколко реда.
  Първо, всеки ще се съгласи, че който нарича другите „болни извратени мозъци“, самият навярно е с болен мозък и културното му ниво навярно може да се сравни с това на някои бавноразвиващи се индивиди, които не правят разлика между бялото и черното.
  Второ, ако г-н „Иванов“ не знае кой ни отнема свободата да се молим, значи той навярно е щастлив човек и си мисли, че живее в свят на пълно разбирателство между хората и абсолютна свобода (хвала да му е, ако е така!).
  Трето, мисълта на г-н „Иванов“ за „въображаемия бог“, на когото, видите ли, се молим, не може да се изтълкува по друг начин, освен като непризнаване на факта, че освен атеистите (които са доста войнствени) в света има и други хора, които имат други виждания за този свят, и със сигурност г-н „Иванов“ също живее с твърде много въображаеми мисли в главата, но ние, разбира се, не се противим на тези негови мисли; – струва ми се, че принципът „живей и остави и другите да живеят“ си е добър принцип, стига тези „другите“ да не те наричат „болен извратен мозък“ и да разберат, че живеем в 2018 г., а не в Средновековието.
  Бъдете здрав, г-н „Иванов“, и работете за новия комунизъм (доколкото мога да съдя по злостния Ви тон), пък то ще се види – сигурен съм, че истината ще излезе наяве!

Leave a Reply

Подобни постове