Кой ще застане за истината?

{loadposition user10}

Свободата на словото е основно човешко право, но свободното слово не е често срещано явление в наши дни. Свободното слово е разбрано от тези, които живеят и копнеят за онази свобода, която е резултат от съобразяване с Истината и нейния Източник. В това време на ширеща се заблуда в почти всяка сфера на обществения живот често си задавам въпроса от едноименната песен Кой ще застане за истината? Отговорът идва до мен с добрата новина, че все още има кой. Ето и едно доказателство – електронното издание Свобода за всеки излиза година след година и на страниците му читателят открива материали, които представляват честно заявено свободно слово, отправящо погледа на човек към Истината. 

q1

Излизането на 50-тия юбилеен брой на Свобода за всеки е значимо събитие и този факт ме провокира да се опитам да разбера кое прави изданието така необходимона българския читател. Връщам се в началото – там, където е зададена визията на този продукт, и прочитам уводната статия на главния редактор адв. д-р Виктор Костов. В нея той описва целите на електронното издание по следния начин:

Това, което обаче се надяваме да постигнем с този първи брой, а и с нашето издание, е да извършим две неща. Първото е да събудим интереса към фундаменталната свобода на съвестта и релгията у българските читатели, като зададем въпросите: Какво всъщност означава „свобода на съвестта“, „свобода на мисълта“, „свобода на религията“? Какво е тяхното значение за мен, обикновения човек? Какво означават тези понятия за обществото, в което живея, за отношенията ми с хората около мен? На второ място се надяваме да постигнем разбиране у читателите, че свободата на съвестта и свободата на религията са важни за всеки един поотделно и за цялото общество…

Авторът задава няколко изключително важни въпроса и с всяка публикация оттук насетне дава възможност, чрез предоставяне на платформа в сайта, позициите на различните автори да бъдат изразени, отговорите на тези въпроси да бъдат дадени. Последователността в преследването на целите, поставени още в началото на изданието, всъщност представлява и тайната на успеха на Свобода за всеки.

Темата за свободата на словото ще продължава да е актуална, особено в исторически момент като настоящия. Разтърсващата сила на свободно заявената истина в крайна сметка е по-голяма от оръжието на идеологическата заблуда и от мощта на взривните вещества и огнестрелните оръжия. Авторите в Свобода за всеки осъзнават тази сила и я употребяват прецизно, постоянно и право в целта. Така и трябва, защото, ако тези, които познават Истината, замълчат, то свободата ще бъде подменена с робство.

Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове