Новата книга „Павел, Августин и Лутер: екзистенциалност на оправданието”

corica nova veni1Излезе новата книга на д-р Вениамин Пеев от великотърновското издателство „Абагар”. Това е монография за библейско-реформаторския възглед за „оправданието чрез вяра”, който по думите на Калвин представлява главната опора на християнската религия. В историята на християнската теология фокусът е падал върху различни аспекти: юридически, теологичен, етически. Авторът предлага нов акцент, разглеждайки екзистенциалния аспект на „оправданието”, т.е. как оправданието се реализира в характера и живота на християнина.

Монографията е конструирана в три части. Първата част, озаглавена „Оправданието според Павел”, представлява екзегетически и философско-теологичен анализ на Павловото учение по темата. Направена е съпоставка между старозаветното понятие за „цедака” и новозаветните термини „дикайосюне” и „дикайосис”. Подчертана е главната роля на Христос като Гарант на оправданието. Във втората част – „Оправданието според Августин” – се проследява развитието на концепцията в творчеството на блаж. Августин. Критично е оценена хипотезата за евентуално влияние на св. Амвросий Медиолански и блаж. Августин върху реформаторската идея, базирана на изказване на Лутер. Разгледани са Августиновите понятия за „благодат”, „заслуги” и „предопределение” и е отделено специално място на дебата между блаж. Августин и представителите на пелагианството през IV–V в.

Третата част, озаглавена “Оправданието според Лутер и протестантизма”, е посветена на развитието на възгледа за „оправданието” от Реформацията до модерната епоха. Разгледана е връзката между августинианството и реформаторите през ХVI в. Подчертано е становището за една продължаваща традиция на „оправданието чрез вяра”, която продължава от апостолско време през Средновековието и Реформацията до наши дни. Отделено е място и за анализ на сходни теми, като човешката воля и предопределението. Като един връх в развитието на теологично-философската концепция за „оправданието” е посочено учението на Карл Барт.

Монографията има предговор от доц. д-р Владимир Теохаров, който разглежда концепцията за оправданието като „екзистенциален парадокс”. В своя предговор изтъкнатият познавач на евангелската теология доц. Теохаров отбелязва: „Темата за оправданието е централна в християнската теология и философия. С огромно проникновение, задълбоченост и патос д-р Вениамин Пеев разглежда екзистенциалния аспект на тази тема и предлага пътеводни и спасителни нишки за всеки истински вярващ. Книгата е незаменимо помагало за студенти и преподаватели по религия, както и за философи, психолози, културолози, антрополози и всички истински интересуващи се от феномена на вярата читатели”.

Новата книга на д-р Вениамин Пеев може да бъде намерена в някои централни софийски книжарници като: „Български книжици” (www.knigabg.com), CLC (ул. „Цар Симеон” № 45) – www.clc.bg, една от книжарниците на СУ „Св. Климент Охридски” (ул. „Цар Освободител” № 15) и др.  

Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове