Швеция иска да улесни отнемане на деца от родителите им

Вероятност от по-твърд закон в Швеция с цел да се улесни похищаването на деца, получаващи образование в домашна обстановка. Според ADF и HSLDA промените биха нарушили международни норми, възприети в областта на човешките права

вторник, 17 януари 2012 г.

Прес съобщение от юриста на ADF Роджър Кишка.

СТОКХОЛМ, Швеция – Една от лидерите на Шведската либерална партия призова за промяна в шведския закон за социалните служби, която да позволи на правителството по-лесно извеждане на деца от семействата, провеждащи домашно обучение, като се разреши подобно действие спрямо тях от страна на социалните работници.

Призивът за такава промяна идва на фона на вече изключително тежките наказания, които съществуват спрямо домашното образование в Швеция. Alliance Defense Fund и Home School Legal Defense Association обжалват пред Европейския съд по правата на човека от името на семейство, чието дете е отвлечено от правителството през 2009 г., и са внесли становище до Шведския апелативен съд от името на друго семейство, което е глобено със сума, еквивалентна на 26 000 щатски долара.

“Родителите имат правото и правомощията да вземат решения относно образованието на децата си без намесата на правителството – казва юристът от ADF Роджер Кишка. – Шведската политика за домашното образование е в противоречие с международно признатите правни норми, които зачитат правото на родителите да ръководят образованието на своите деца. Тези норми се съдържат във Всеобщата декларация на Организацията на обединените нации за правата на човека и други документи за човешките права, всички от които признават, че родителите имат основно право да избират вида образование, което децата им ще получат.“

“Образователната политика на Швеция става все по-тоталитарна – заяви директорът на Отдела за международни отношения на HSLDA Майк Донъли, един от близо 2100-те адвокати в алианса ADF. – Страна, която не позволява домашно образование, не е наистина свободна страна.”

Политикът от Либералната партия Лота Eдхолм призова за подобна промяна в шведския закон за социалните служби в свой коментар, публикуван на страниците на видния шведски вестник Aftonbladet на 10 януари. След това Едхолм пише в блога си: “Днес в рубриката за дебати, водена от Ан-Катрин Ашлунд за в-к Aftonbladet, аз пиша, че законът за социалните служби следва да бъде изменен така, че социалните служби да са в състояние да се намесват в случаите, когато родителите не позволяват на децата си да посещават училище – често по религиозни или идеологически причини.”

Това изявление е най-директната и сериозна заплаха досега към домашно образоващите семейства в скандинавската страна, където климатът за домашното образование продължава да се влошава. Шведският апелативен съд се е съгласил да преразгледа три отделни случаи, в които държавни служители са отказали разрешение за домашно образование.

“ADF и HSLDA ще продължат да защитават  домашно образоващите семейства в Швеция и в другите европейски страни, докато не спечелим“ – каза Кишка.


ADF е юридическо обединение на адвокати, които прилагат своеобразна комбинация от стратегически постъпки, обучение, финансиране и водене на съдебни битки, за да защитават и опазват религиозната свобода, светостта на живота, брака и семейството.

ЗА РОДЖЪР КИШКА
Роджър Кишка е ръководител на адвокатската мрежа от сътрудници на ADF в Европа. Преди присъединяването си към ADF Кишка работи като юрист в Европейския център за законност и справедливост. Завършил юридическия университет „Аве Мария“ в град Ан Арбър, щата Мичиган, Кишка започва юридическата си кариера в Словашката република като адвокат във фирмата на бившия словашки премиер Ян Карногурски. Той е приет за член на адвокатската колегия в щата Мичиган и е преминал успешно изпита за адвокат в Обединеното кралство. Кишка владее отлично английски и словашки.

Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове