ОБРЪЩЕНИЕ ДО ПОСЛАНИКА НА РЕПУБЛИКА ФРАНЦИЯ В БЪЛГАРИЯ

ОБРЪЩЕНИЕ
ДО ПОСЛАНИКА НА РЕПУБЛИКА ФРАНЦИЯ В БЪЛГАРИЯ

ПРОЧЕТЕНО НА ПРОТЕСТ ПРЕД ФРЕНСКОТО ПОСОЛСТВО
НА 30 АПРИЛ 2022 г.

Уважаема г-жо посланик на Република Франция в България,

Заявяваме нашата сериозна загриженост за действията на социалните служби и на служители в болницата „Жан Вердие“ в Париж, където наскоро бе разделено 30-дневно бебе от майката Златка Стоянова – българска гражданка. Новороденото е също български гражданин.

Считаме, че обстоятелствата около отнемането на детето, бебе на няколко дни, от майка му и от нейните грижи е акт на нехуманно отношение към майката и детето ѝ. Майчинството се закриля от българския закон, а също и от френския, както и от международното право, гарантиращо основни човешки права.

От това, което е публично известно по случая, налице е намеса на френските социални служби, със съдействието на болничната администрация и служители, резултат от която е разделянето на новороденото кърмаче от майката.

Европейската конвенция за правата на човека категорично защитава неприкосновеността на личния и семеен живот. Това основно право на човека е залегнало в чл. 8 от ЕКПЧ и дословно гласи:

ЧЛЕН 8

Право на зачитане на личния и семейния живот

1. Βсеки има право на неприкосновеност на личния и семейния си живот, на жилището и на тайната на кореспонденцията.

Очевидно международното право разпознава суверенната територия на семейството и личността. Ако това прави международното право, колко повече едно болнично заведение, което следва да помага на родилките в най-ярките, но и уязвими моменти в живота на една майка, на едно семейство, а именно раждането на дете – следва да се отнасят с разбиране, зачитане и помощ. Същото важи, и то с особена сила, за така наречените „социални служби“, които често, както и очевидно в този казус, не само не помагат, но дори пренебрегват и потъпкват правата и най-съкровеното в човешките отношения.

Не случайно, в редица случаи, в които са намесени социални служби или подобни функционери или държавни органи навлизат чрез действията си в суверенната територия и права на семейството и на отношенията родители–деца, Европейският съд за правата на човека категорично заема страната на майката и детето, на родителите и техните деца.

Българската традиция и християнско наследство недвусмислено поставят правата на родители и деца и връзките на семейна обич и общност като едни от най-важните показатели за жизнеността на народа и на нацията.

Майката в този казус е българка. Детето е български гражданин по закона на кръвта – родено е от българка, макар и на чужда територия. Дипломацията, международното право и добрите междудържавни и междунационални отношения изискват Франция да обърне възможно най-сериозно внимание на горецитирания казус и да съдейства незабавно за връщане на детето на майката и за възстановяване на нарушените им права. Чужденците, попаднали в уязвими обстоятелства, като майката и детето, не следва да бъдат обект на хищнически действия от страната, в която пребивават като чужденци. Злоупотребата с уязвимостта на чужд гражданин, намиращ се на чужда територия, е неприсъща за европейците и европейските ценности. Би следвало да е неприсъща и за Франция и френската държава.

Ние сме уверени, че френската държава няма за цел да преследва родилките и техните бебета и да унижава и разделя майки от новородени.

В случая на Златка обаче тази увереност е разклатена и това ще е така, докато не се уверим, че Вие лично, г-жо Посланик, и френските държавни управници не се намесите в името на справедливостта, човещината и международното право и не върнете едно отвлечено невръстно бебе при родната му майка.

В очакване на Вашите неотложни и навременни действия.

С уважение,

Свобода за всеки
правозащитна организация

адв. д-р Виктор Костов
(адв. Невена Стефанова)

(Бележка: Обръщението ще бъде заведено официално в посолството на Франция на 3 май, 2022 г.)

Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове