Победа за свободата на мисълта и словото: прекратена е преписката пред Адвокатския съвет на Софийска адвокатска колегия срещу адвокатите Костов и Шейтанов

Делото с граждански искове и контраискове между НМД и адвокатите продължава

(Прессъобщение)


Едно от телевизионните участия на адвокатите Костов и Шейтанов по дебата за новия Закон за социалните услуги

Конгломератът от НПО „Национална мрежа за децата“ (НМД), чиято цел е промяна на семейното и социално законодателство в страната, както и ревизиране на това що е семейство, бе завел неоснователен сигнал срещу адвокатите Виктор Костов и Владимир Шейтанов за твърдени „дисциплинирани нарушения“. Сигналът бе подаден през есента на 2020 г. до Софийска адвокатска колегия. Основното оплакване на Богданов и мрежата от НПО-та бе критичната публична позиция на адвокатите и повдигнатите от тях въпроси в телевизионно предаване по повод практиките, идеологията и дейността на разни НПО, касаещи децата, родителите и семейната единица.

След разглеждане на сигнала и отговорите на двамата адвокати, през миналата седмица Адвокатският съвет на Софийска адвокатска колегия (САК) отказа да образува дисциплинарно производство срещу тях.

Това е едно очаквано правилно и справедливо решение на САС, с оглед опитите на Богданов и „детските“ НПО-та да реализират смразяващ ефект върху свободата на мисълта и словото на адвокатите, както и върху правата на много други, които защитават публично семействата и правото на неприкосновеност на личния и семеен живот по чл. 8 от ЕКПЧ и 32, ал. 1 от КРБ. Търсенето на професионална отговорност и наказания за адв. Костов и адв. Шейтанов само поради изказаните от тях мнения в телевизионно предаване и твърденията, че двамата адвокати са нарушили Етичния кодекс на адвоката с това, че защитават интересите на родители и деца, е очевидна злоупотреба с правото на жалба от страна на Богданов и НМД. При завеждане на жалбата си до САК, НМД и Богданов са били пределно наясно, че нямат никакви професионални отношения с адвокатите от типа адвокат–клиент, в които последните да са извършили етични нарушения. Още повече, търсенето на дисциплинарно наказание на адвокат за това, че на практика изпълнява гражданския си и адвокатски дълг, като публично защитава основни човешки права, и в случая – в телевизионна дискусия, е грубо недемократично и порицаемо поведение в рамките на обществения дискурс.

Цитираният подход на злоупотреба с правото на жалба от страна на НМД и Г. Богданов има ясната цел да ограничи основни права на идейни опоненти. Този подход показва до каква степен организации от типа на НМД и хората, работещи в тях, не уважават основни конституционни права и демократичния процес. С действията си те целят влияние върху семейната и социална структура, като в същото време не понасят въпроси и критични мнения и не желаят да участват в обществен дебат. Вместо това неоснователно пренасят публичното обсъждане пред правораздавателните и правозащитни институции, с което се изопачава неговата същност.

НМД и Богданов заведоха дела и пред Софийски районен съд, претендирайки обезщетение за позорящи твърдения, изказани в предаването в АЛФА ТВ от 4-ти април 2020 г. с участието на Костов и Шейтанов. В отговор, наред с представените защитни тези, адвокатите водят насрещни искове срещу НМД и Богданов за клевети и публично разпространяване на неверни позорящи твърдения и за злоупотреба с правото на жалба. Към момента делото е във фаза предварителни доказателствени искания и подготовка на съдебното заседание.

На съзнателно превратно водене на очевидно необосновани искове, жалби и наказателни преписки, с цел потискане на свободата на словото и мисълта и други основни права – бяха подложени редица участници в родителското движение от 2019 г. насам. В подобен, но несвързан със случая казус наскоро (декември 2020 г.) бе уволнен университетски професор след натиск на „Студентско общество за равенство“ – активистка групировка, прокарваща интересите на ЛГБТИ (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални индивиди)[1]. Професорът бе уволнен заради „неправилно“ мислене в рамките на курсовете, които преподава.[2]

Атаките на редица организации и групи срещу свободата на съвестта, словото и основни права в демократичното общество, извършвани поради неразбиране или неуважение към демократичните ценности, са факт, който е крайно притеснителен. От нашата страна, ще продължим да отстояваме основни човешки права, включително и правото на свободна мисъл и изразяване и да ги защитаваме в публичното пространство и в съда.

/////

Ако считате, че Ваши основни права като правото на мисълта, съвестта, изразяването и неприкосновеността на личния и семеен живот са нарушени, пишете на имейл: info@svobodazavseki.org.

 

[1] https://vtorifront.bg/article/studentsko-obschestvo-za-ravenstvo-se-rodi-v-su

[2] https://faktor.bg/bg/articles/alma-mater-prekratyava-dogovora-na-prof-mirchev

Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове