Псевдоздравната система на България и плащащите за здравето си български граждани, поставени в позицията на тежко потърпевши от нея


Победителят
. Една максима казва: „Победителят се познава по старта“. И друга подобна: „На старта се разбира и кой ще загуби…“. Следейки изказванията на лица в публичното пространство на България (около предизвикателството „Корона вирус“), става кристално ясно кои са те, а и какво мислят, независимо от начините, по които се опитват да създават впечатление, да налагат внушения или вярват, че би трябвало да изглеждат. Например, нещо подобно е недоразумението доц. Кунчев от кризисния щаб на хората, уж борещи се срещу пандемията от Корона вирус. От самото начало на изказванията на същия става ясно той действително ли е „враг“ на въпросната „пандемия“, или просто апаратчик, служещ на статуквото.

Ако пък бъде сравнен с личности, които бих нарекъл „титани“, като доц. Мангъров, контрастът става крещящ. Защото, заедно с другото недоразумение Мутафчийски, Кунчев е пълна негова противоположност.

С всяко изказване доц. Мангъров успокоява хората, утешава ги; старае се да разсее паниката и притесненията. Противник е на всякакви крайни мерки; думите му  действат терапевтично, почти като мехлем на душите за всички, които го слушат. Самият той е противник на всякакви крайни мерки и се старае да няма никаква паника.

Цялото същество на Кунчев говори „апаратчик, апаратчик, апаратчик, апаратчик“ (заинтересован, подкрепящ и служещ на Status Quo ). До момента аз лично не съм го чул да се възпротиви на която и да било от непопулярните мерки, предприемани от смехотворния щаб. Нещо повече, Мутафчийски дори си позволи абсурдното твърдение, че сме щели да броим труповете. Подобно нелепо изказване може да направи единствено човек, достоен за съжаление.

Сега и Кунчев, за пореден път, обясни пред обществото колко е „зле“ и „трагична“ ситуацията, „успокоявайки“ хората, че нямало причина да се смята, че новият щам бил лек или безопасен. Иначе казано, думите му внушават и подчертават лайтмотива „Притеснявайте се, страхувайте се, тревожете се и… пак се притеснявайте!“.

Както би казал средностатистическият българин – такъв, в някоя нормална страна, незабавно щеше да загуби работата си или дори щеше да бъде съден за подобни недопустими изказвания в публичното пространство, нагнетяващи страх, ужас и притеснения.

В края на юни, 2021 г., главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев „блесна“ с поредния си „бисер“, че за хората, отказали ваксиниране, законът щял да предвижда да поемат сами разноските по лечението си, в случай че заболеят от Корона вирус. Първи контравъпрос: „А ако не разполагат със средства за целта?“ (да припомним, че в България има тежка безработица и проблемна икономика и абсурден закон, предвиждащ безработните да си плащат здравните осигуровки). Отговорът е: „Умират, естествено“. И така, Кунчев на кого служи в такъв случай – на хората, поради които той и такива като него са на работа и получават високите си заплати, или на някого другиго?

Такива като него показват едни от най-грозните страни на медицината, медиците и докторите и затова тази благородна професия всъщност не само че не се радва на особено уважение, но и започва да бъде презирана и ненавиждана.

Иначе казано, Кунчев, заедно с Мутафчийски, директно влизат в определението „злият гений“. При появата на това световно събитие през февруари, 2020 г., първите изявления на Мутафчийски бяха: „Няма нищо опасно, това е обикновена настинка“. След по-малко от месец същият направи изявление, каквото в нито една „нормална“ страна не може да бъде чуто: „Ще броим труповете“. За подобно изказване той освен че трябваше незабавно да си подаде оставката, подлежеше и на отговорност за нагнетяване на напрежение, страх и паника у хората в условия на подобна твърде притеснителна пандемична ситуация.

 

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Подобни постове