“Свобода за всеки”: мисловно предизвикателство и плуване срещу течението

{loadposition user10}

До голяма степен хората в българското общество се намират в модус „оцеляване“. Предизвикателствата на ежедневието ни поглъщат и сякаш нямаме капацитета за разсъждаване над дълбоки теми. С всеки изминал ден обаче пред нас като християни и хора, които живеят в това общество, застават нови и нови съдбоносни въпроси. Ако не отделим време да се замислим над тях, да заемем ясна позиция и да действаме според това, което считаме, че за нас като християни е правилно, много лесно можем да се окажем под влиянието на ценности, които противоречат на библейските и които са изключително подвеждащи както за нас самите, така и за следващото поколение, а това е огромна отговорност. Без критичен анализ изведнъж цялата посока на нашия живот може да се окаже погрешна.

„Свобода за всеки” е един вид мисловно предизвикателство и плуване срещу течението. Там се задават критични въпроси относно тенденции, възгледи, развития и се представят различни гледни точки. Там аргументът, че нещо е истина, просто защото повечето хора смятат, че е така, не важи. Всеки е предизвикан да се замисли над темата, да заеме позиция или поне да направи опит за анализ на даден проблем. Винаги е по-удобно човек да плува с течението и да не заема критична позиция. То обаче е и опасно. Не това е примерът, който Господ Исус Христос ни дава. Той заставаше срещу несправедливостите, сочеше пътя към Своя Небесен Отец и винаги беше готов да подкрепи онеправдания.

2233

Понякога изпадаме в изкушението да приемем всичко в нашето обкръжение за напълно нормално. В българското общество не ни прави впечатление, че има хора, които ровят в кофите за боклук, за да намерят храна. С корупцията сме се примирили и я считаме за неразделна част от нашето ежедневие. Когато търсим своето право в борбата с институциите, разчитаме на познанства, приятелства и връзки, а не на това, че законовото право е на наша страна. Както авторите, така и читателите на „Свобода за всеки” във всеки един брой са предизвикани да направят своя избор: християнската ми вяра само за неделния ден ли е, или оказва влияние на всички мои решения и постъпки. 

Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове