Добре дошли в страницата на книжното издателство на „Свобода за всеки“!  Тук можете да поръчате доставка на избраната от Вас книга.

За контакти и поръчки (с Вашите имена, адрес, телефон и електронна поща и кои артикули поръчвате. Ще се свържем с Вас, да потвърдим поръчката): info@knigi.svobodazavseki.org.

А в страницата на нашата “онлайн книжарница” можете поръчате почти всички наши печатни заглавия, включително и последните броеве на списанието “Свобода за всеки” на хартия.

Сборниците, които предлагаме са част от поредицата “Църква, държава и междухристиянски диалог” и годишен алманах.


СВОБОДА ЗА ВСЕКИ. АЛМАНАХ 2023

Алманахът, излязъл от печат през април 2024 г., е сборник от статии, публикувани в сайта на „Свобода за всеки“ през 2023 г. Темите са свързани като цяло с насочеността на сайта, а именно, връзката между новозаветната библейска вяра и реалностите на живота на земята в политическо, правно, културно и духовно отношение. Авторите са редовни дописници в сайта, чиито статтии са публикувани през годината. Всеки има свой стил на писане и подход към тематиката, затова сборникът може да се чете без да се налага някаква поредност.

„Алманах 2023 г.“ е първият сборник от този вид, който издаваме. Някой би казал, че такова издание не е нужно, поради това, че статиите и есетата са вече били публикувани в сайта и са широко достъпни.

Ние сме на мнение, че независимо от развитието на цифровата издателска дейност и почти неограничените възможности да се публикува в Интернет, в блогове и социални мрежи, нищо не може да замени тихия уют и удоволствие от разгръщането на страниците на една книга или списание. Няма нужда от електричество или батерии, читателят не е осветен от нервен екран; чисто физическото, осезаемо присъствие на книгата, нейният обем и страници, ни дават възможност реално да държим в ръцете си съдържанието. Така издаването на книжен сборник с есетата и другите статии, вече публикувани в сайта през 2023 г., е всъщност ново представяне на този материал. — (Из “Предговор” към сборника)

ISSN: 2815-3839; Размер: 140/240 мм, 192 стр. 


ХРИСТИЯНСТВО И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ. ПОСТОМУНИСТИЧЕСКИ, ИСТОРИЧЕСКИ И БИБЛЕЙСКИ КОНТЕКСТ

Kfrica10

С настоящата книга продължаваме поредицата „Отношенията църква – държава и междухристиянския диалог“. Сборникът, трети поред, наричан условно Вършец-3, се занимава с темата за връзката между националната сигурност и християнството. Факт е, че отношението на светската власт към духовното послание на християнската вяра е било белязано с недоверие от страна на първата поради влиянието и трансцедентния характер на втората. Поставянето на това напрежение в конкретния исторически контекст на българското демократично посткомунистическо общество, погледнато през библейските категории, дава поне малко едно дългоочаквано християнско разбиране за това колко значима е категорията „национална сигурност“ за отношенията между църквата и държавата. Темата за дискутиране на националната сигурност е табу поради особения статут на сигурността в тоталитарните и посттоталитарните общества, а и в демократичните. Особено проблематично е взирането в тази тема, когато гледната точка е един от обектите на разработки на службите за сигурност – религията, която в годините на тоталитарния режим бе особено целенасочено преследвана, а както ще видим от статиите в сборника, и след него.

За контакти и поръчки: info@knigi.svobodazavseki.org
Поръчайте от онлайн книжарницата в сайта Store.bg

CHRISTIANITY AND NATIONAL SECURITY: POST-COMMUNIST, HISTORICAL, AND BIBLICAL CONTEXT
Table of Contents, Abstracts, and Authors in English


ХРИСТИЯНСТВО И ПОЛИТИКА: СЪТРУДНИЧЕСТВО ИЛИ ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ

Image 04

 Църквата и християните имат управленски мандат като сол и светлина на света. Отсъствието им от публичния дебат e причината за трагичната безпътица на българския народ, за когото „политиката“ се е превърнала в шизофренична категория, която предлага „спасение“, но в същото време води до отчаяние. В състояние ли е българското християнство, в един диалогичен формат между традициите на православието и протестантизма, да формулира въпроси и да предложи отговори? В тази книга се опитваме да раздвижим дискусията и да зададем въпросите. Настоящият сборник е продължение на предишното ни издание “Отношенията църква – държава след падането на комунизма”, (2013). Оставаме в темата църква – държава, но от малко по-различен ъгъл. Ако в предишното издание търсехме поглед към комунизма и неговите последици в живота на християните от православната и протестантската църква, то сега гледаме към съвременното отношение на вярващите към гражданския и светския управленски процес.

Съдържание и автори на български

CHRISTIANITY AND POLITICS: COOPERATION OR CONFLICT
Inside: Table of contents, foreword, abstract and short authors’ biographies in English.
Contents and Authors in English
Abstracts in English (updated and corrected)

CHRISTENTUM UND POLITIK: ZUSAMMENARBEIT ODER WIDERSTAND
In drinnen: Inhaltsverzeichnis, Vorwort, Zusammenfassungen und kurze Autorenbiographien in Deutsch
Inhaltsverzeichnis und Autoren auf Deutsch

За контакти и поръчки: info@knigi.svobodazavseki.org
Поръчайте от онлайн книжарницата Store.bg

ISBN: 978-954-91770-7-7; Размер: 144/210 мм, 264 стр.


ОТНОШЕНИЯТА ЦЪРКВА – ДЪРЖАВА СЛЕД ПАДАНЕТО НА КОМУНИЗМА

Image 04

 В настоящия сборник ще прочетете десет статии от различни автори по темата за отношенията църква – държава в България. Статиите са изцяло базирани на текста на докладите, изнесени от съответните автори на конференция по темата: “Отношенията църква – държава и свободата на съвестта в между- християнския диалог и християнската мисия.” Събитието бе първото по рода си и бе проведено в малкото курортно градче Вършец в Северозападна България. Целта на конференцията беше да се проведе диалог по темата за това как български протестантски и респективно православни богослови и мислители виждат модела на отношенията между църква и държава днес.

Съдържание и автори на български
Contents and Authors in English

За контакти и поръчки: info@knigi.svobodazavseki.org
Поръчайте от онлайн книжарницата Store.bg

ISBN: 978-954-91770-5-3; Размер: 140/205 мм, 166 стр.


Вижте други заглавия в “Онлайн книжарница”