МВР-Бургас срещу децата и филм за Исус

Аз лично съм атеист, но винаги ще подкрепям Православието, защото осъзнавам, че само то би могло да обедини българите и да им помогне да излязат от черната дупка, в която се намират в момента. Моите лични чувства и вярвания са без значение, когато на карта е поставено оцеляването на държавата.

– Che Guevara, анонимен автор на постинг 36 под статия във в. Дневник относно намесата на МВР и Община Бургас срещу свободата на религията през април 2008 г.

Личните чувства на “Че Гевара” от горния пасаж са горещо споделяни от МВР-Бургас, най-вече от отдел “Икономическа полиция”. В писмо до РИО на МОН – област Бургас, по станалия вече традиция начин, полицията следи за това да не би случайно да бъдат нарушени правата на някого при показването на филма “Историята на Иисус за деца”. Протестантската организация “Агапе България”, разпространява лицензираното му копие. Виждаме, че дори услужливо православизираното име на Господа от страна на Агапе (православната традиция изисква името на Исус да бъде изписвано с две “и”) не може да умилоствиви строгите блюстители на реда и правата – МВР-Бургас.

В писмото не се споменава нищо за “секти” този път. Непредубеденият прочит на документа обаче веднага показва демгогската терминология и цели на поредното анти-християнско окръжно.  МВР нарочва директорите с “цел недопускане на злоупотреби и нарушения, както и на човешките права” отблизо да контролират покзаването на филма, ако въобще го допуснат за показване. Директорите на училища следва да видят около пет сертификата и номера на DVD-то преди да го пуснат. Ако и този елемент на спазване на псевдозаконността не предодврати прожекцията (може пък да се окаже, че прожекционистът се е снабдил с всички копия от сертификати за нещастие на полицаите), има още една защита. За прожекцията трябва да се получи съгласието на всички родители и на психолога (!?) преди да го прожектират на децата. И най-накрая, за да се гарантират “правата на човека,” по време на прожекцията не трябва да се прави никаква “религиозна агитация под формата на проповеди, беседи или подаръци”, се казва в инструкцията. Груб, тоталитарен, милиционерски подход, недодялано завоалиран с терминология, която хвърля прах в очите. Всъщност МВР Бургас има една цел – да защити “православният атеизъм” като предотврати това децата да научат по подходящ за тях начин, че има Бог, и че Исус ги обича.

Самият Христос каза, когато видя, че учениците му отблъскват малките дечица, за да не го притесняват:

Но Исус като видя това, възнегодува и рече им: Оставете дечицата да дойдат при Мене; не ги възпирайте, защото на такива е Божието царство. (Евангелие от Марк 10:14)

Но принципите на Божието царство са очевидно неприложими в Бургас, тъй като полицията бди да не би децата да получат дори подарък.  За да не бъде разединена православната ни атеистична държава или застрашено “царството на МВР“.

Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове