Създаването на зоополиция – последна стъпка в победата над злото

zoopolicia-400x218След като органите на властта „се справиха успешно“ с битовата престъпност, тежките криминални прояви срещу живота и имота на множество българи, заплахата от ислямския тероризъм, икономическите престъпления, корупцията по високи и не толкова високи етажи на управлението, наред е защитата на животните. Защото „Животните имат своя идентичност и права“, както Влади Василев, един от репортерите на популярното шоу „Господари на ефира“, мъдро заяви от екрана на Нова телевизия в предаването на 02. 07. 2015 г.

Когато над лудостта се отвори политическият чадър на управляващия елит, в съчетание с медийната себеправедност и гражданското общество с объркана ценностна система, можем тъжно и уверено да се примирим с факта, че нищо добро не ни очаква. Нека погледнем последните подробности около създаването на това „крайно необходимо“ формирование за иначе „морално ориентираните и имотни“ български граждани.

В писмо до гореспоменатото телевизионно предаване, което освен да разсмива зрителите често се ангажира и с ролята (доста противоречива в някои случаи) на морален коректив, министърката на Вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова, позовавайки се на широкия обществен интерес по темата, пише следното:

С моя заповед от 25 юни 2015 г. разпореждам на директорите на СДВР и ОДМВР да определят разследващи полицаи и служители с оперативни функции, които съобразно функционалната си компетентност да работят по досъдебни производства за престъпленията по членовете от Наказателния кодекс, инкриминиращи жестокостта към животни. Предприемаме и действия за сключване на конкретно споразумение за сътрудничество с Министерството на земеделието и храните, в чийто състав са органите, компетентни да установяват и налагат административни наказания по Закона за защита на животните. (…)това ще допринесе за ограничаване и недопускане извършването на престъпления, свързани с животни.

На разследващите полицаи и служителите с оперативни функции и функционална компетентност най-накрая ще им се отвори работа. Особено ако трябва да дебнат за „нечовешко отношение“ към селските магарета и добитък. „Какво да се прави – професионалните задължения трябва да се вършат съвестно, важното е, че има добра воля от страна на народните избраници за възтържествуване на справедливостта.“

На конференция в сградата на Народното събрание, организирана от евродепутата Емил Радев, Цвета Караянчева, член на Комисията по земеделието и храните към НС, заплаши: „Всички мъчители на животни да знаят, че вече има орган, който ще работи за ограничаване и за приключване на тези срамни деяния“.

И все пак, остава един важен въпрос – ако животните имат права, а не и задължения, то това няма ли да доведе да корупция сред иначе невинните представители на животинското царство? Ако принципът – права без задължения разваля хората, то не е ли логично да сметнем, че и с четириногите и пълзящите създания има опасност да стане същото?

Затова, като превантивна мярка предлагам новата зоополиция да вземе предвид гореизложената опасност и с нужната функционална компетентност да вмени някои основни задължения на животните.

Животните с права и идентичност трябва да имат предвид, че подронват достойнството на себеподобните си, ако се нараняват едно друго. Особено глутниците кучета нека са наясно, че не е етично да нападат беззащитни деца и старци. Редно е, освен това, да не нарушават обществения ред. Никакви шумни прояви след десет вечерта. Най-вече множествата котки с техните зловещи звуци в периода, когато са разгонени. Можем да споменем още няколко предложения, но ще е добре да бъдат по-внимателно анализирани и формулирани. Все пак не искаме да проявим нетолерантно отношение към когото и да било.

И накрая, малко по-сериозно, но в тон с доброжелателните и в същото време безкомпромисни послания на „Господари на ефира“: „Скъпи приятели, нека положим всички усилия, за да запазим остатъка от здрав разум и си спомним, че животните са просто животни.“

Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове