Подадено е правното становище на Свобода за всеки пред Конституционния съд относно разбирането за „пол“

Нечувано запитване в историята на юриспруденцията отправиха наскоро върховни съдии за тълкуване на Конституцията.

Общото събрание на Върховен касационен съд, гражданска колегия, във връзка със свое тълкувателно дело 2/2020 г. през март отправи запитване до Конституционния съд за това как се определя понятието „пол“ от Конституцията (КРБ), както и два други въпроса за приоритета при прилагането на КРБ или на международните договори. КС отхвърли въпросите, като допусна само този за пола и то след като преформулира. Това той направи с определение за допускане на к. д. 6/2021 от 29 април. Определението на КС можете да видите тук: http://www.constcourt.bg/bg/Acts/GetHtmlContent/8ac59c4c-a24e-46ff-9a62-2fc5102ad088

Свобода за всеки и адв. д-р Виктор Костов, подкрепени от 12 евангелско християнски вероизповедания заведоха в КС Правно становище по конституционно дело № 6 от 2021 г.

Тук можете да прочетете обобщението на тезите залегнали в становището, а цялото становище можете да изтеглите от линка по-долу. Няма ограничения за разпространението на Становището.

Очаквайте скоро публикацията и на становището по делото на ADF International, международна правозащитна организация обединяваща над 3500 адвокати от целия свят.

Линкът към  текста на становището на Свобода за всеки, и адв. Костов, подкрепено от евангелско-протестантски вероизповедания.

Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове