Още за „децата с трима родители”; гласът на християните: има ли кой да го чуе?

Преди два дена (27 август 2014 г.) „Християнският институт” на Великобритания съобщи, че американската клиника „Св. Варнава” в Ню Джързи,, която предлагаше ин-витро оплождане, след цели 15 години изследвания и практическо приложение на техниката „бебе с трима родители”, най-сетне е решила да провери дали „създадените” от нея 17 деца, които вече са на тийнейджърска възраст, страдат от някакви отклонения в здравето си (подробности тук). Никой досега не се сещаше да следи здравето на тези деца – плод на „пълномащабно ембрионално генетично инженерство”, което представя прецедент на „сътворяване” на деца по собствен „дизайн” (цитирано от тук). Тази новина идва след като британското правителство реши, че Великобритания ще настоява за законодателно уреждане на въпроса за „децата на трима родители” (съобщението в „Индепендънт от 22 юли 2014 г. тук). Британците се решават на тази стъпка, която „ще отвори вратата за нови генетични изменения на човека с непредвидими последици” (цитатът от тук), след като САЩ още през 2001 г. се отказаха от тази „процедура” и я забраниха като „неестествена за човешкия род”.

„Християнският институт” в Англия предупреди на 14 август, че британското правителство се опитва да заблуди обществото и да го изкара глупаво и неразбиращо истинското значение на „невероятния медицински прогрес” (новината тук), и въпреки всичко парламентът ще обсъди въпроса в началото на септември, когато всички се завърнат от отпуска по работните си места. Институтът цитира журналистка от списание „Шотландецът”, която пише, че приемането във Великобритания на законодателство, позволяващо „произвеждането” на деца с трима родители, „в края на краищата ще доведе до един изкуствен и извратен свят, в който родителите ще могат да избират, да речем, височината на децата си и цвета на очите им” (цитатът от тук). Правителството промени определението на това, що е „генно модифициране”, тъй че то да включва в значението си и „модифицирането” на човешки същества. С по-големи подробности „техниката” на оплождане от трима родители може да се види тук (на английски).

Най-новата история на Великобритания показва, че гласът на християните рядко се чува в тази страна и мнозина са убедени, че парламентът ще приеме онова, което е намислил. Той не се вслуша и в предупрежденията на лорд Робърт Уинстън, който още на 4 май 2014 отправи апел по „Индепендънс”, че богаташите вече ще получат възможността да изберат каква да бъде външността на техните деца и че новите технологии ще дадат още по-голям тласък на евгениката – стремежа за създаване на човешка раса от индивиди с „подобрени” или съвършени човешки качества и белези  (новината тук). Ако гласът на християните на острова не се чува от политиците, то въпросът е доколко силен и убедителен е християнският глас в другите страни на Европа (в САЩ изглежда той е достатъчно убедителен), които също биха решили да приемат подобно законодателство. България може би е далеч от перспективата да се провеждат дебати по въпроса за „деца от трима родители”, но и у нас християните трябва да са бдителни и да следят предлаганите законопроекти за внасяне в парламентарна зала. Защото и у нас ще се намерят политици, които биха искали да изкарат народа глупав и неразбиращ „истината” за големия медицински „прогрес” в областта на генното инженерство и генното модифициране на човешкия зародиш.

Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове