Споразумението на ООН за климата и постепенното премахване на изкопаемите горива: „Централизирано планиране в съветски стил“

ООН заяви, че нейният „глобален преглед“ изисква 43 процента спад на емисиите до 2030 г., ако повишаването на планетарната температура остане под 1,5 градуса по Целзий.

Бележка от редактора: През декември 2023 г., в продължение на две седмици, се проведе световна конференция на лидерите на 200 държави, като целта на мероприятието беше да се внуши на всички правителства, че трябва да лишат своите страни и народи от достъпна енергия в името на, до голяма степен, измислена климатична криза. От Дубай четем репортажа на Алекс Нюман, американски разследващ журналист с огромен международен опит. Статията е публикувана за първи път 13 декември 2023 г.


ДУБАЙ –

Правителствата от цял ​​свят се съгласиха за извършване на глобален преход на изоставяне на „изкопаемите горива“, за повече ограничения при използването на енергия и за създаване на нов фонд за компенсиране на правителствата на по-бедните нации за предполагаеми щети, причинени от емисиите на CO2 от по-богатите страни.

Това бе резултатът от двуседмични преговори на срещата на върха на ООН за климата, проведена в богатите на петрол Обединени арабски емирства.

Сделката, приета с консенсус от близо 200-те присъстващи правителства, се определя от служители на ООН като повратна точка за света.

Критиците обаче бият тревога, като казват, че споразумението и по-широкият процес заплашват както просперитета, така и свободата, като същевременно не правят почти нищо за околната среда.

Редакторът на Climate Depot Марк Морано, бивш административен помощник в Сената на САЩ, който отдавна работи по политиката за климата, каза, че републиканските лидери в Конгреса трябва да се противопоставят на дневния ред.

„Това е централно планиране в съветски стил, което просто трябва да бъде спряно“, каза той.

Той каза, че всички републиканци, от лидерите надолу, „трябва да се захванат за работа, за да спрат този античовешки дневен ред“.

Г-н Морано, който присъства на COP281 и е основна част от събитията от почти две десетилетия, осмива като „абсурдна“ и „психотична“ идеята, че човечеството може да спре да използва въглеводородна енергия. Той прогнозира, че споразумението на ООН няма да помогне с нищо за климата.

Отделно, много експерти посочиха, че руското, китайското и арабското правителство не изглежда вероятно да поставят ограничения на традиционните енергийни източници.

Служители на ООН казаха, че споразумението е значителна стъпка към опазването на климата, който според Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата (IPCC) е застрашен от човешките емисии на въглероден диоксид (въглероден двуокис – б. ред.) и метан.

„Въпреки че не затворихме страницата на ерата на изкопаемите горива в Дубай, този резултат е началото на края“, каза изпълнителният секретар на ООН по изменението на климата Саймън Стийл при закриването на събитието.

„Сега всички правителства и фирми трябва незабавно да превърнат тези обещания в реални икономически резултати.“

Един от основните изводи от събитието беше това, което ООН нарича „глобален преглед“, описан от международната организация като „централен резултат от тазгодишната среща на върха за климата“.

Според инвентаризацията „науката“ изисква 43% намаление на емисиите до 2030 г., ако повишаването на планетарната температура трябва да се поддържа под 1,5 градуса по Целзий.

Тези прогнози, базирани на компютърни модели, които отдавна са силно критикувани от учени и експерти, че са ненадеждни, служат като основа за целия процес около климата.

Други политики, които според ООН са необходими до 2030 г. въз основа на прегледа, включват утрояване на „възобновяемата енергия“, като слънчева и вятърна енергия, заедно с удвояване на енергийната ефективност.

Като част от това ООН призова за постепенно намаляване на енергията от въглища и „справедлив, организиран и разумен“ преход на премахване на изкопаемите горива.

Съгласно плана се очаква правителствата на по-богатите нации, като Съединените щати, да са водещи в изоставянето на традиционната енергия, като същевременно осигуряват финансиране за правителствата на по-бедните нации, които да последват примера им по-късно.

В кулоарите на събитието данните, предоставени от „Climate Action Commitment Counter“, показват милиарди долари, обещани по време на конференцията от правителства и от носители на други интереси.

Средствата са предназначени за „зелена“ енергия, адаптиране към изменението на климата, „включване“, репарации, развитие и други проекти.

За да подпомогне постигането на целите, договорени от правителствата на COP28 и по-ранни срещи на върха, администрацията на Байдън обеща милиарди допълнителни долари за различни програми на ООН, включително „Зеления фонд за климата“.

Фондът има за цел да помогне на правителствата на по-бедните нации да се подготвят за потенциални бъдещи въздействия от изменението на климата.

Представители на администрацията също се присъединиха към други западни правителства, като обещаха стотици милиони за нов фонд „загуби и щети“, обрисуван като механизъм за осигуряване на „климатични компенсации“ за по-бедните нации, за които се предполага, че са пострадали от предишни емисии на CO2. Фондът ще се държи от Световната банка.

Може би още по-важното е, че администрацията на Байдън обеща да затегне допълнително регулациите за електроцентралите, които експертите предупредиха, че могат да доведат до опустошителни последици за Съединените щати.

Стивън Мур, главен икономист във FreedomWorks, каза, че обещанията на администрацията ще спрат 60 процента от производството на електроенергия в САЩ.

„Байдън играе опасна игра на едностранно енергийно разоръжаване“, каза г-н Мур. „Независимо дали умишлено или не, тази радикална зелена програма ще осакати нашето глобално икономическо лидерство, ще струва на икономиката ни милиони работни места и ще направи домовете на американците по-студени през зимата и по-горещи през лятото.“

Други критици осмиваха усилията на администрацията на Байдън, особено в светлината на това, което правят други правителства.

„В края на COP28 сред вярващите в климата имаше чувство на еуфория от това, че са постигнали нещо монументално, и по-специално – осигуряването на документ, наречен „Консенсус на ОАЕ“ за „преход“ на премахване на изкопаемите горива“, каза Крейг Ръкър, който присъства на срещата на върха като ръководител на консервативната екологична група Комитет за конструктивно бъдеще (CFACT).

„Но нека си признаем, Китай строи нови въглищни централи със скорост две на седмица и се очаква Индия да увеличи въглищната си индустрия с 25 процента до 2030 г.“, каза г-н Ръкър.

„Само западните нации, потънали в тревога за глобалното затопляне, ще предприемат глупавите мерки, изисквани от Зелените, за да изкормят енергийната си инфраструктура.“

Той каза, че COP28 означава, че нациите се ангажират отново с минали ангажименти, които „не успяха да изпълнят за пореден път“.

„Цялата работа е една голяма смешка“, каза г-н Ръкър.

Запитана на срещата за бързото разширяване от страна на Китайската комунистическа партия (ККП) на производството на електроенергия от въглища, въпреки че правителството на САЩ допълнително ограничава традиционните енергийни източници, американската сенаторка Лиза Мурковски (R-Аляска), единствената представителка на републиканците, която присъства като част от делегацията на Сената, призна проблема и призова Пекин да сътрудничи.

В крайна сметка обаче г-жа Мурковски – една от шепата републикански законодатели, открито подкрепящи целите на ООН за климата, каза, че правителството на САЩ трябва да продължи усилията си за намаляване на емисиите на CO2 и да „води“ процеса в международен план.

„Всеки трябва да бъде участник в по-широкото решение“, каза тя.

„Китайците трябва да бъдат част от тази дискусия и мисля, че китайците трябва да бъдат предизвикани относно това какво правят и как го правят и да бъдат включени в цялостните решения.“

Запитана дали Съединените щати ще продължат да следват политиките срещу емисиите, ако ККП откаже да ограничи емисиите на CO2, сенаторката каза, че Съединените щати ще продължат да използват собствените си ресурси, като същевременно ще намалят емисиите.

Перспективата бившият президент Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом помрачи конференцията, особено поради това, че многобройните социологически проучвания показват, че той е лидер в напредварата за Белия дом.

Представители на ООН и САЩ обаче казаха, че нищо не може да спре „трансформацията“, която е в ход.

„Трансформацията е неудържима“, заявяваха гигантски монитори и плакати, разпръснати из обширния Експо център, който беше домакин на COP28.


(Снимка в заглавната част: Китайски работник зарежда въглища в пещ, докато димът и парата се издигат от неразрешена фабрика за стомана във Вътрешна Монголия, Китай, на 3 ноември 2016 г. (Кевин Фрайер/Гети изображения. Б. ред.)

Бележки:

  1. “COP28” е 28-ата годишна среща на Обединените нации (ООН) за климата, на която правителствата обсъждат как да ограничат бъдещи климатични промени и да се подготвят за тях. Срещата на върха е планирана да се проведе в Дубай, Обединените арабски емирства (ОАЕ), от 30 ноември до 12 декември 2023 г. Целта на COP28 е световните лидери да се съберат и да работят заедно за решения за справяне с изменението на климата, за ограничаване на емисиите и за защита на околната среда. (Информацията е дословно цитирана от източник в Интернет – Б. ред.) ↩︎
Alex Newman

Алекс Нюман е награждаван международен журналист, чиято репутация в световен мащаб се дължи на пробивните му репортажи. Основател е на Liberty Sentinel.

Статията е препечатана с разрешение от автора. Оригиналът можете да прочетете в Liberty Sentinel. Запазени права върху превода „Свобода за всеки“ © 2024 г.

Сподели:

Подобни постове