Община Видин се извини за допусната дискриминация на основа вяра

От бюрото на адвокат Виктор Костов –
довереник на ищците

В изпълнение на съдебната спогодба между евангелските християни – ищци и община Видин по второто от три дела, заведени срещу общината, а именно адм. д. № 21/2011 г., общината се извини за дискриминация на основа вяра или религия. По силата на спогодбата община Видин публично пое ангажимент в бъдеще да не нарушава свободата на съвестта, религията и други основни човешки права. Спогодбата бе подписана, след като Административен съд Видин, след заведено дело срещу община Видин от четирима ищци и една църковна деноминация, отмени текст от своя наредба, в който се забраняваше порнографията и рекламните материали и публични събрания на религиозни общности.

Считаме, че постигнатата спогодба, извинението и победата на свободата на вяра и съвест в община Видин е исторически и съдебен прецедент и от огромно значение за справедливостта, законността и свободното разпространение на християнската вяра в общината и в страната. Текстът на споразуманието е тук:

Съдебното споразумание бе постигнато, след като АС Видин отмени разпородба на община Видин, която забраняваше свободата на слово, събрание, разпространение на информация и обиждаше религозно вярващите, забранявайки дейността на “религиозни секти”. Това решение на Адм. съд Видин можете да прочетете тук:
http://www.acvidin.org/d/Application/front/Static/storage/advanced/HTML/DEC/0061d810/24991211.htm

Текстът на извинението можете да видите чрез линк на първа страница на сайта на община Видин

http://www.vidin.bg/index.php?option=com_content&;view=article&id=1579:2011-12-21-12-19-34&catid=47:2009-01-26-05-28-11&Itemid=65

Други съобщения за публичното извинение:

Вестник “Труд”
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1158836

БНР

http://radiovidin.bnr.bg/News/Pages/Obshtina-Vidin-publichno-shte-se-izvini-na-religioznite-obshtnosti.aspx

Местни информационни сайтове:

http://www.vidin-online.com/regionalni-novini/obschina-vidin-se-izvini-na-religiozni-obschnosti
http://portal.e-vidin.com/?p=36421
http://www.konkurent.bg/novini/14688/ob6tinari-se-izvinqvat-na-religiozni-ob6tnosti

Напишете в Гугъл „община Видин се извинява”, за да видите всички съобщения по въпроса.

Поради удовлетворените наши законови и морални искания, оттеглихме свързания иск срещу общината за парично обезщетение за нанесени морални вреди.

Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове