Победа за свободата на словото срещу ограничително решение на Комисията за защита от дискриминация

От бюрото на адв. Виктор Костов –
довереник на жалбоподателя

В решение от декември 2011 г. Върховен административен съд на Република България отмени глобата от 500 лв., наложена на проф. Пламен Цветков от Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Историкът бе наказан за това, че упражни фундаменталното си право на мисъл и свобода на изразяване. Проф. Цветков бе посочил с ярки изрази по БНТ1 деструктивното и морално вредно влияние на атеистичния комунизъм в миналото и настоящето на Димитровград.

Впоследствие г-н Цветков поднесе извиненията си за това, че е включил всички жители на града в негативната му оценка. БНТ1 даде и право на отговор на кмета на града. Въпреки това, кметът на Димитровград заведе преписка пред КЗД срещу нашия доверител. Комисията, в противоречие със закона и процесуалните правила, осъди доверителя ни на глоба за това, че е изказал критично мнение към комунистическия режим и неговия културен отзвук в настоящето.

Защитата ни се основаваше на фундаменталния принцип, че свободното слово не е само това, което се харесва на всички, а това, което може да предизвика установени стереотипи и дори да обижда.

В своето решение Върховният административен съд прие нашите аргументи и реши делото в полза на нашия доверител, като осъди Комисията да заплати разноските на проф. Цветков по делото.

Решението на Върховния административен съд е окончателно.

Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове