Нова анти-религиозна акция в български медии

http://dnes.dir.bg/2009/11/20/news5407276.html#sepultura

В горната новинарска страница се твърди следното:

Теньо (заподозреният в убийство – б. р.) бе член на Петдесятната църква и бе познат като ревностен християнин, изключително добър и кротък човек, каза кметът на село Козарево Димитър Нанев, цитиран от Фокус.

До нас достигна информация от два отделни източника, че публикуваното твърдение не е вярно, а именно, че заподозреният убиец е бил член на петдесятната църква в Ямбол.

В случай, че това наистина е така, лидерът на петдесятния съюз трябва да вземе позиция, както и организацията на евангелските регистрирани деноминации ОЕЦ. Тази позиция трябва да е пред медиите и после пред съда, ако медиите откажат корекция на информацията. Ако лидерът на деноминацията откаже да направи това, трябва да го направи пасторът на цръквата в Ямбол. Ако и той не го направи, може да го направи всеки редови член на организация, която нарича себе си „Петдесятна цръква” дори да не е част от регистрираната под това име регистрация (макар, че това е по-трудният за защита вариант, но не е невъзможен).

Липсата на реакция от страна на Петдесятния съюз или негови членове би означавала съгласие с публикуваната информация. Особено в умовете на вече предубеденото обществено мнение.

От публикацията в „Евангелски вестник” можем да си направим заключението че Виктор Вирчев, лидерът на петдесятната деноминация, засега не възнамерява да предпирема действия по коригиране на фактите в публикуваната информация. Статията там твърди че г-н Вирчев е казал:

През последните месеци се наблюдава целенасочено оклеветяване на евангелските църкви, но използването на трагетията на тези хора от Ямбол от някои медии за тази цел, е много груб акт. Нека уважим мъката на пострадалите семейства и да оставим следователите и другите ангажирани институции да си свършат работата по случая.

Липсата на отговор става почва за взривоопасни анти-религиозни твърдения, като тези в националистическия вестник “Атака”: 

Самоуби се сектантът, разстрелял бебе в Ямбол
в. Атака | 2009-11-20  Убиецът имал тежка мания за преследване, разкри вътрешният министър Цветан Цветанов

56-годишният Теньо Пенков, който в сряда вечерта гръмна и уби на място момиче на година и осем месеца, простреля 38-годишната му майка и 71-годишния си вуйчо, се е самоубил. Пенков се оказа ревностен член на Петдесятната църква, което според разследващите може да е нишка към разплитане на трагедията.

 Връзката която публикацията на “Атака” цели е ясна – в петдесятната църква членуват серийни убийци. Колкото и простовато и грубо да звучи, именно това цели информацията поднесена по този извратен начин. Публичният отговор на този тип информация от лидерите на петдесятното и евангелско движение е наложителен.

Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове