Подкрепете Декларация-призив срещу общински наредби, нарушаващи свободата на вярата и човешките права

350x150 Logo Obshtina Stara Zagora 0На 28 май 2016 г. в гр. Пловдив се проведе среща, чиято задача бе да констатира обезпокоителната тенденция за предлагане и приемане на местни общински наредби, в които противозаконно се решават въпроси от най-висок законов ранг, на ниво конституция и международни документи. Тези въпроси касаят свободата на съвестта, религията, словото, събранията, сдружаването, свободния обмен на информация. Поради липсата на компетентност при нормотворчество с общински наредби по изброените въпроси, нарушаването на правата на хората и заплахата за демократичния ред са неизбежни. За целта приехме ДЕКЛАРАЦИЯ-ПРИЗИВ, с която обръщаме внимание на проблема и призоваваме към действия за решаването му. Примери за общини, които си позволиха да законодателстват на ниво парламент и Съвет на Европа и да решават въпроси, които не са от компетентността (тоест нивото) на общинските съвети, са: Стара Загора, Шумен, Бургас, Силистра и др. (Кюстендил прие подобна наредба преди три години).

Линк към текста на Декларация-призив срещу общински наредби за ограничаване на свободата на религията:
 http://svobodazavseki.com/images/pdf/dekl_naredbi_2016.pdf

НА СЛЕДНИТЕ ДВА ЛИНКА МОЖЕТЕ ДА ЗАЯВИТЕ ПОДКРЕПАТА СИ ЗА ТЕКСТА НА ДЕКЛАРАЦИЯТА-ПРИЗИВ:

Линк към онлайн формата за подкрепа като организация/църква:
http://goo.gl/forms/J93qjPu6iMkskk3C3

Линк към онлайн петицията за подкрепа в лично качество:
https://www.causes.com/campaigns/101785
(ИНСТРУКЦИИ: Част от сайта е на английски. За да подпишете петицията, натиснете големия зелен бутон в дясната част на страницата. Нужна е регистрация в сайта, но можете да ползвате своя Фейсбук акаунт, ако имате такъв. За да прочетете за петицията, натиснете линка вдясно “Read more about the petition…”, който се намира над големия зелен бутон “Sign”. В този случай ще видите текста на Декларацията-призив и под него също голям зелен бутон: “Sign the petition.” Натиснете го и следвайте стъпките, за да бъде отчетена вашата подкрепа.)

Линк към списък с подкрепилите църкви и организации:
http://svobodazavseki.com/images/pdf/podkr_dekl_naredbi_2016.pdf


В търсене на обяснение за подхода на незачитане на Конституцията и ЕКПЧ в общините-нарушители…

Stara Zagora Center VselenataСтарозагорци считат, че техният град се намира в “центъра на Вселената”. Снимката вляво е явно илюстрация на този старозагорски феномен (учудващо е обаче за хора от такъв важен център да не се съобразяват с грамтическите правила на езика, който се употребява в този център, и да ползват правилното членуване на думите).

Разбираемо е при това самочувствие Общински съвет Стара Загора да не се съобразява с йерархията на нормативните актове, установена във всяко правово общество, и с общински нардеби да отменя Конституцията на Република България и Европейската конвенция за правата на човека в техните части, които уреждат свободата на религията, изразяването и други основни човешки права. Все пак, парламентът на България и Съветът на Европа би трябвало да проявят разбиране, че когато в центъра на Вселената се прави нещо, всеки трябва да се събразява с това нещо. За центъра на Вселената иде реч!  Какво тук значат някакви си човешки права, парламенти и Съвети на Европа!

Добре дошли в измисления свят на Общински съвет Стара Загора, където всички права и задължения на хората по цялата вселена произтичат от общинските съветници в този град.

 

 

 

 

Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове