Турция: Ужас и надежда

{loadposition user11}

Световен евангелски алианс
Молитвен бюлетин относно свободата на религията | No. 427 | Сряда 02 май 2007

 

На 18 април трима протестантски християни бяха жестоко изтезавани и убити от мюсюлмански националистически младежи в Издателство „Зирве” в Малатия, Турция. Породената от омраза потресаваща бруталност на убийствата накара много турци да се почувстват шокирани и засрамени.

Междувременно църквата отговори не с размирици и отмъщение, но с удивителна благодат. Един от турските мъченици, Некати Айдин, Библейски учител и пастор, учел в Турския учебен център в Анкара на Семинарията Мартин Бусер (СМБ).

Семинарията, която се намира в Бон, Германия, проведе независимо разследване и написа доклад по инцидента, който е на разположение на интернет страницата на WEA RLC (Световен евангелски алианс – Комисия по свобода на религията). Докладът на СМБ отбелязва, че двамата турски мъченици, Некати Айдин и Угур Юксел са първите известни обърнали се към християнството мюсюлмани, които са убити мъченически в Турция. Другата жертва, Тилман Геске, е немски гражданин.

Тези убийства следват убийството на експатрирания католически свещеник отец Санторо (60 г.), застрелян в гърба, докато коленичел в молитва пред олтара в своята църква в Трабзон в неделя на 5 февруари 2006 г., и на арменския православен писател Хрант Динк (53 г.), който беше обвинен с „оскърбление срещу турцизма” и беше застрелян вън от офиса си в Истанбул на 19 януари 2007 г.

Десетки хиляди турци изпълниха улиците за погребението на Хрант Динк. Милостивата и изпълнена с достойнство възхвала, дадена от неговата вдовица, Ракел, остави дълбоко впечатление у много турци. То беше засилено от благите и достойни свидетелства на близките, останали от скорошната трагедия. Шоковата вълна, която се разпространи в турското общество от тази християнска милост и прошка беше описана от един човек в Турция като „духовно земетресение.” Докладът на СМБ коментира:

“Имаше огромна медийна буря в Турция след тези събития. Много турци  
изпратиха писма до вестниците, изразявайки своето дълбоко отвращение. 
Вдовицата Сузане Геске, спечели огромно възхищение със своите думи в телевизионно интервю в деня след клането. Тя каза, че прощава на убийците на нейния съпруг така, както Христос прости на своите убийци, цитирайки молитвата на Исус: „Татко, прости им, защото не знаят какво правят.” Много писма до вестниците казват, че сега те наистина искат да прочетат Новия Завет и дори да се наричат християни, понеже повече не искат да имат нищо общо с исляма.”

Но напрежението е високо и все още се чуват гласове, обвиняващи християните, повтарящи лъжи и разпалващи опасните пламъци на анти-християнската омраза. В деня след убийствата главният директор на законите от министерството на правосъдието, Ниязи Гюнай, заяви, че „мисионерите са по-опасни от терористичните организации.” Други двама християни, Хакан Тастан и Туран Топал, обвинени в „оскърбление срещу турцизма” и в „поругаване с Исляма” очакват следващото разглеждане на тяхното дело, което е определено за 18 юли. Изслушването им от 18 април беше проведено под стриктни мерки за сигурност.

Въпреки всичко това църквата храбро избра да не отстъпва в нелегалност. Християнските водачи смело излязоха, бяха интервюирани и фотографирани на погребенията на мъчениците. Много църкви, макар сега да са под охрана, провеждат богослуженията си с отворени врати, за да може хората да влизат, да гледат, да слушат и да вземат Библии. Компас Дайрект съобщава, че на 25 април, в сряда, четирима християни (американец, кореец и двама турци) били арестувани, заради това, че споделяли своята вяра в парк в Истанбул. Те са обвинени в „мисионерска дейност, смущаване на мира и оскърбяване на исляма.”

 

В момента Турция е като неспокойно море с няколко опасни течения, които стават все по-силни, заплашвайки да причинят сериозна буря. Църквата – 100 000 християни в население от 74 милиона – е като малка лодка, която се подмята по вълните. Но Исус Христос е там с вярващите, затова нека да се молим.


(c) 2007. Elizabeth Kenadall. World Evangelical Alliance (WEA) Religious Liberty Prayer List

Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове