Християнското свидетелство и сблъсъкът на идеологии – Избрани доклади от конференцията “Бог и Цезар 2011”

Отиващата си година беше богата на събития и беше добра за вярата в Бога и свободата на съвестта и словото. В личен план сме удовлетворени от съдебните победи, които постигнахме в защита на свободата на вярата, съвестта и словото. Но чувството за пълнота не е плод на лични постижения, а на реалното участие на хора, които имат свободата и вярата за кауза. От спечелването или изгубването на тази кауза зависи съдбата на мнозина.

В този брой публикуваме четири статии, които са докладите на четирима от говорителите на конференцията “Бог и Цезар, 2011”, проведена през октомври в Пловдив. Битката за едната душа и за множествата и народите винаги е била една и съща, въпросът не се е променил с историята: кой е истинският Бог, достоен за поклонение? Има го в Стария Завет, в Деяния на апостолите и във всяко място и време на човешката история на малката ни планета.

Авторите на статиите дават гледна точка по този въпрос. Адвокат Роджър Кишка ни дава европейската картина и това как право и вяра могат да работят заедно, но и често са в конфликт. Джон Лонгли пише за християнския поглед към свободата на вярата. Вениамин Пеев отправя богословско и философско предизвикателство към вярващия човек да не изоставя вярата си, щом влезе в публичното пространство. Валентин Кожухаров дава православната перспектива.

Приятно четене и щастлива Нова година.

Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове