Панайотова “атакува” отново

Любимката на медиите по въпросите на налагане на единна държавна религия и опазване от “сектите”, г-жа Десислава Панайотова, нападна протестантските християни за пореден път. В статия във в. Стандарт от преди десетина дни (“Нерегистрирани по закона учения атакуват деца”, 22 февруари, 2009 г.) тя заявява следното, на въпроса на журналистката:

– Кои сред регистрираните вероизповедания са най-многочислени и с най-голямо влияние?

– Това са протестантите. Те са около 90 хил. души в България. Докато Свидетели на Йехова у нас са с 1700 членове. Но протестантите са най-широко представени, най-активни и с най-много разновидности. В България имат над 400 клона, макар че тази бройка е динамична – едни се закриват, други изникват. Все пак имат представителства във всички големи градове, а и в по-малки като Берковица, Карлово, Павликени. Тези общности атакуват и привличат населението със социални помощи – храна, дрехи.

Опитваме се да си представим как точно може да бъде “атакувано” населението с помощи… Може би замерване с дрехи и обувки и пръскане на подпомаганите с паста за зъби и шампоан? Но тогава следва да си зададем въпроса: Защо атакуваните са “привлечени”?

Следва да обясним за хората, които не могат да различат добро от зло, че когато някой върши благодеяние и подпомага нуждаещи се хора, той или тя не “атакуват населението”, а просто вършат добро дело. Добро е защото раздаването на помощи е безвъзмездно подпомагане на хора в нужда, за което не се иска нищо в замяна. И за да се извърши едно такова благодеяние мнозина са отделили от своите доходи и благосъстояние, от времето си, положили са труд да организират раздаването, с една дума жертвали са нещо от себе си.

Може би следва в речника на г-жа Панайотова да влезе думата “подпомагат“, която доста по-точно отразява благотворителната дейност на протестантските църкви. Засега не настояваме за думичката “Благодаря!”. Употребата й все пак въпрос на чувствителност и личен морал.

Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове