„Свобода за всеки“ на десет години

{loadposition user10}

Тези бележки написах въз основа на кратка реч, която държах на тържеството по случай десет години Свобода за всеки (СВ), проведено в София на 19ти декември 2014 г.

Добър вечер на всички! Аз съм издателят и главния редактор на сайта Свобода за всеки. Но вие вече знаете това, след като сте тук днес, за което ви благодаря.

Днес празнуваме десетгодишнина на сайта Свобода за всеки. Но какво е всъщност Свобода за всеки? Защо празнуваме? Може би най-лесно ще отговоря на този въпрос, ако изброя седем характеристики на сайта и дейността ни, присъщи за десетгодишния период на нашето съществуване.

Поглед през цифрите

Добре е да започнем с малко статистика, тъй като езикът на фактите е красноречив. До момента, за десетгодишния период, имаме издадени 40 сезонни броя (включително сегашният). Работили сме с над 80 автори, повечето от които български. Това са над 1000 стандартни печатни страници само за сезонните броеве. Отделно са публикациите в раздел „Анализи“ или в блога. Огромен процент от статиите в сайта ни са оригинални, писани специално за темите, зададени от нас. Тези, които са препечатани или преведени, са публикувани след изричното съгласие на съответния автор. През 2013 г. издадохме един сборник, първата компилация от доклади и разработки на православни и протестантски богослови и мислители, занимаващ се с отношенията църква-държава след падането на комунизма. Предстои ни издаването на втори, който ще излезе през април 2015 г.

Въпреки че аудиторията на СВ не може да се сравни с масовите издания и сайтове за мода и политически скандали, ако потърсите ключови думи в интернет, които са относими към темите в сайта, резултатите може да изненадат някои. СВ е влиятелно интернет списание не защото много хора го четат, а защото го четат тези, които могат да влияят с перото си и решенията, които вземат. И тук не говоря само за симпатизиращите на каузата ни. Напишете в най-известната търсачка „свобода на съвестта“. От 186 000 резултата първите три сочат към статии в сайта на СВ. Или напишете „църква-държава“. От 596 000 резултата първите два сочат към статии в нашия сайт. Подобни са резултатите и при търсене с други относими ключови фрази.

Тези резултати биха били невъзможни без усърдието и посвещението на нашия редакционен екип и на труда на авторите, редакторите и дописниците. Но и преди всичко на Божието водителство и благословение върху този труд.

Но нека да изброим седемте характеристики на Свобода за всеки.

Седем черти на Свобода за всеки

На първо място СВ е в съзвучие със заглавието си – ние сме свободно издание. СВ е точно народна публикация, която не е обвързана или зависима от държавни или финансови институции. Факт е, че ние разчитаме на спомоществователи, за да движим дейността си, но парите или властта никога на са били наша фундаментална зависимост. Напротив. Ние страним от покровители и покровителстване, като приветстваме дружеблюбното спонсроство и отношения. За да останем свободни – както самите ние, така и платформата, която предоставяме. Ние сме зависими единствено от собствената си съвест и убеждения.

Второ, ние държим на истината. Свободата идва от истината, и точно по тази причина държим на християнската и библейска перспектива. Христос заяви в ев. на Йоан, че неговото учение ще ни помогне да познаем истината и истината ще ни освободи. Това познание на истината обаче не е еднократен акт, то е процес, постоянство в учението на Господа. Богословската истина обаче ни задължава и към истината в ежедневието и истината на фактите и тяхното морално значение.

На трето място СВ е дисидентски сайт. Авторите и редакторите са хора с усет за идейното и богословско противопоставяне. Наясно сме, че не всички имат едно и също мнение, и държим да бъде чуто мнението на тези, които не споделят статуквото. Често истината не се харесва на хората и е непопулярна. За нас обаче е чест да даваме трибуна на доброто, което не остава чуто.

Четвърто, СВ държи на максимата „Ние правим това, що е право, а Бог ще се погрижи за другото“. Често в дадени богословски, политически и идейни дебати не може да се угоди на всеки. Важно е да запазим добрия тон, качеството на редакторската визия и методика, и християнската отправна точка, а истината защитава сама себе си. Проста схема, която до този момент вършеше работа. Няма причина да се съмняваме, че и занапред ще бъде така.

Пето, самоаналитичност. Ние държим на качеството, което е измеримо. СВ е сайтът с най-висок рейтинг при търсене на ключови думи, свързани със свобода, съвест, църква-държава и други подобни, както вече споменахме. За да можем да поставим себе си в списъка с издания, ние трябва да сме самокритични, да изследваме себе си и да търсим някакво мерило за нашите резултати извън себе си.

Шесто, ние се шегуваме, че сме смесен магазин – тоест съчетаваме академичната взискателност с разбираемия език и популярната тематика. Смесваме и православни, и протестантски автори, и от това през годините се получи една група на много високо ниво за диалог и дискусия. Не дълбаем в богословските различия – има достатъчно хора, които го правят. Ние търсим общата основа, която протестанти и православни могат и следва да намерят, за да бъдат заедно глас срещу злото в едно мрачно време на морален упадък и духовна заблуда.

И накрая, но не най-маловажна характеристика на СВ е, че сме организация, в която ценим хората, не само техните авторски способности. Ние целим да живеем учението на новозаветната най-голяма заповед на Христос: „обичай Бога и ближния си като себе си“. Апостол Йоан добавя: „защото как можеш да обичаш Бога, когото не си видял, ако мразиш брата си, когото си видял“. За нас работата с екипа, с авторите в броевете и в коментарните рубрики е именно възможност за изразяване на тези повели на Господа, за изграждането на общност и взаимоотношения, в които човешкото достойнство е не по-маловажно от човешките постижения.

Добавка в заключение

И съвсем накрая, в добавка, нещо, което не споделих в тези седем характеристики и в речта си пред празничното събрание. Става дума за заглавието – защо „Свобода за всеки”? Често читатели и коментатори се учудват, че в списание с подобно заглавие често се чуват позиции, които са привидно срещу свободата на другите (определена като „свобода да правя каквото си искам“). Например, ние ограничаваме коментари под статиите, които нарушават правилата ни за коментиране. Каква свобода е това? Или защо се противопоставяме на идеята за еднополов „брак“? Нима хората не могат да бъдат свободни да си правят каквото поискат? Или четем критични статии срещу радикалния ислям? Нямат ли и тези хора „свобода на религията“?

Ние разбираме свободата така. Ограничаването на злото е свобода. Насърчаването на доброто е свобода. Свободата да вършиш зло е всъщност робство. За да бъдем свободни, трябва да можем да различим добро от зло и да вършим доброто, а да мразим злото.

Свободата е преди всичко лично узряване и отговорност. Масите не могат да бъдат свободни, докато не започнат да се състоят от узрели свободни личности. Узряването е осъзнаване на Божественото откровение и подчиняването на себе си на Истината.

Дефинирана по този начин, разбираме, че свободата е по-скоро възможност и покана за промяна, а не настояване за хаос и вакханалия на страстите и нечестието. Свободата, ще повторим, е възможността да различиш добро от зло и силата да избереш да вършиш доброто. Поканата е отправена към всеки. Ние само се грижим тя да бъде чута и надлежно представена. След десет години в тази дейност, един малък празник не е лошо нещо.


Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
editor@center-religiousfreedom.com


Дан Нордкуист

Адв. д-р Виктор Костов е адвокат, правозащитник и доктор на философските науки. Издател и главен редактор на Свобода за всеки – сайт за дискусия на отношенията църква-държава и защита на правото на свобода на съвестта, вярата, словото и семейните ценности.
Сподели:

Leave a Reply

Подобни постове